#revolutianataselor // PROCURATURA A PORNIT URMĂRIREA PENALĂ pentru dezordini în masă

proteste parlament

COMUNICAT DE PRESĂ
Pe cazul violenţelor comise în seara zilei de ieri la sediul Parlamentului Republicii Moldova este pornită urmărirea penală, faptele fiind investigate sub aspectul comiterii infracţiunii de dezordini în masă (art.285 Cod Penal).

Grupul de urmărire penală întreprinde toate măsurile prevăzute de lege pentru cercetarea sub toate aspectele, completă şi obiectivă, a circumstanţelor cazului şi identificarea persoanelor implicate în comiterea şi provocarea acţiunilor violente. În cel mai scurt timp, urmează a fi constatat legal prejudiciul adus sănătăţii persoanelor care au avut de suferit şi au necesitat îngrijiri medicale (civili şi angajaţi ai organelor de interne). De asemenea, vor fi evaluate pagubele materiale aduse Parlamentului prin distrugerea bunurilor acestuia şi Inspectoratului General al Poliţiei, prin sustragerea şi deteriorarea echipamentelor poliţiştilor.

În cazul stabilirii vinovăţiei persoanelor în organizarea şi participarea la dezordini în masă, legea penală prevede o pedeapsă de pînă la 8 ani închisoare.

În contextul asigurării exercitării drepturilor cetăţeneşti, Procuratura Republicii Moldova atenţionează că mitingurile, demonstraţiile, manifestările, procesiunile sau orice alte întruniri sînt libere şi se pot organiza şi desfăşura numai în mod paşnic. Sunt interzise şi atrag răspundere penală întrunirile care incită la violenţă publică, la încălcarea ordinii publice sau organizarea tulburărilor în masă, a drepturilor şi a libertăţilor altor persoane ori punerea în pericol a vieţii sau a sănătăţii acestora.

Cetăţenii Republicii Moldova sunt îndemnaţi să nu admită provocări, să se abţină de la acţiuni nedemocratice, să nu admită violenţe şi încălcarea legalităţii.

Serviciul de presă al Procuraturii Generale

You may also like

Comments are closed.

By