Provocatorii violenți de la Parlament au fost identificați. Poliția îi anchetează

proteste parlament3

Poliția, în colaborare cu Procuratura Generală, a identificat persoanele care au încălcat legea și au instigat la acțiuni violente în timpul protestelor din 20 ianuarie de la Parlament. Manifestanții au atacat polițiștii, au forțat ușa Parlamentului, au distrus echipamentul angajaților poliției și au vandalizat clădirea Parlamentului. Potrivit poliției, protestatarii au devastat etajul I al Parlamentului, cauzînd prejudiciu material în sumă de aproximativ 750 000 de lei.

În prezent, poliția investighează cazurile de violență, persoanele în cauză fiind anchetate. Protestatarii violenți au vîrsta cuprinsă între 25-50 ani.

Amintim că la 20 ianuarie au avut loc proteste în scuarul Parlamentului de la Chișinău, care au escaladat în violențe. Astfel, unii manifestanți violenți au atacat cordonul viu format din polițiști, iar mai apoi au forțat cu o rangă metalică ușa laterală a clădirii Parlamentului, intrînd forțat în incinta clădirii.

În urma altercațiilor dintre polițiști și protestatari au avut de suferit 27 de angajați ai MAI. În prezent o parte dintre polițiști sînt internați în spital cu diferite traumatisme. De asemenea, mai mulți polițiști au fost deposedați de bastoane, căști de protecție, măști antigaz, seturi de protecție mâini-picioare, telefoane mobile de serviciu și scuturi, ce rezultat fiind cauzat prejudiciu în valoare de aproximativ 275 000 de lei.

Organizatorii protestelor au refuzat să-și asume responsabilitatea privind acțiunile ilegale ale protestatarilor, declarînd că nu poartă nici o răspundere pentru acțiunile violente de la Parlament și că aceștia nu au fost adepții lor.

Poliția a pornit o cauză penală privind comiterea dezordinilor în masă – art. 285 Cod penal. Persoanele vinovate riscă o pedeapsă de pînă la 8 ani închisoare.

You may also like

Comments are closed.

By