PRESA ROMÂNĂ: „Serviciile secrete ruse pregătesc o lovitură de stat în Republica Moldova”

politia protest

Presa din România scrie despre o posibilă lovitură de stat care este pregătită la Chișinău de către serviciile secrete din Federația Rusă. Mai multe publicații importante fac trimitere la o analiză făcută de un grup de experți internaționali. Informația publicată de presa din România pare cu atât mai credibilă cu cât prezența politică a lui Renato Usatîi și a lui Igor Dodon – politicieni cu mesaje proruse – se face tot mai simțită. În același context, Președintele Nicolae Timofti  a respins astăzi candidatura unei majorități parlamentare, apropiind Republica Moldova de alegeri anticipate, care ar aduce victorie formațiunilor proruse. În același context, Renato Usatîi, liderul Partidului Nostru a declarat că va organiza proteste masive în cazul în care președintele va accepta să înainteze candidatura actualei majorități parlamentare care se declară proeuropeană. Astăzi acesta a protestat împreună cu membrii partidului DA în fața reședinței președintelui Republicii Moldova. 

Publicăm mai jos integral articolul de pe Realitatea.NET:

Potrivit grupului, destabilizarea situației din Republica Moldova ar putea fi urmată de apariția unor ‘focare regionale de tensiuni, care ar include și o parte a regiunii Odesa.’ De asemenea, ‘este posibilă destabilizarea situației din România, pe baza factorului etnic’, se spune pe site-ul grupului, davinci.org.ua, potrivit Agerpres.

‘Scenariul de forță în Republica Moldova ar putea actualiza problema ‘caracterului oportun’ al aflării trupelor ruse pe teritoriul Transnistriei și întări prezența acestora în regiune’, avertizează grupul.

În materialul postat pe site se spune că la data de 20 decembrie 2015 la Tiraspol a sosit Gheorghi Meniailo, expert în cadrul Institutului Rus pentru Cercetări Strategice (RISI), deplasarea acestuia având drept scop ‘îmbunătățirea activității Centrului Nistru-Prut al RISI’.

Sub coordonarea general-locotenentului Leonid Reșetnikov, RISI a fost unul dintre autorii strategiei pentru anexarea Crimeei și ocupării Donbasului.

‘La ora actuală, există toate semnele că se pregătește destabilizarea situației în Republica Moldova, organizarea unei lovituri de stat, înlocuirea președintelui Timofti și inițierea de alegeri legislative anticipate, în interesul forțelor proruse’, subliniază experții de la Da Vinci AG.

‘Perioada pentru radicalizarea situației în Republica Moldova și încercările Rusiei de a strâmtora România în această regiune a fost aleasă în mod avizat. Atenția aproape a tuturor jucătorilor din regiune este îndreptată spre propriile probleme. UE, și în primul rând Germania, traversează o criză socio-politică legată de refugiați; Turcia se confruntă cu atacuri teroriste; Ucraina este ocupată cu negocierile cu Rusia referitor la zonele sale estice’, afirmă experții.

‘Pentru a preîntâmpina intervenția României în conflict, Bucureștiul ar trebui să fie distras spre rezolvarea unor probleme interne critice. Astfel de probleme ar putea fi activizarea grupărilor radicale maghiare de pe teritoriul României, care au legătură cu Rusia’, se mai spune în analiza citată.

În opinia autorilor acestei analize, Rusia ia în calcul destabilizarea situației în Republica Moldova în același timp cu destabilizarea situației din sudul regiunii Odesa, ceea ce i-ar oferi Kremlinului ‘incontestabile avantaje politice, militar-politice, economice și logistice pentru a-și continua planul privind Ucraina’.

SURSA REALITATEA.NET

You may also like

Comments are closed.

By