Premierul Filip: Alegerile anticipate nu pot avea loc acum… Ar putea produce o catastrofă

filip8

Prim-ministrul Pavel Filip a dat asigurări că protestele din 24 ianuarie vor fi monitorizate la maxim și că organele de drept vor face tot posibilul ca să asigure securitatea cetățenilor.

”Sunt în permanent contact cu șefii instituțiilor de drept și vom face totul ca să asigurăm securitatea cetățenilor la acest protest. Și organizatorii trebuie să fie pregătiți să gestioneze situația în așa fel încât să nu existe violențe. Iar dacă sunt unii care își propun provocări pentru ziua de mâine, care să pună în pericol oamenii, ei trebuie să știe că de data aceasta legea va fi aplicată imediat și ei vor răspunde pentru violențele pe care le generează”, a declarat Pavel Filip pentru Tribuna.md.

Cât privește protestele din 20 ianuarie de la Parlament, premierul a spus că responsabili de manifestații, inclusiv violențele care au loc în timpul acestora, sunt organizatorii.

”Se face o anchetă, instituțiile de drept vor trebui să ne spună exact ce s-a întâmplat. Organizatorii trebuie să înțeleagă însă că sunt direct responsabili de ceea ce se întâmplă la manifestațiile pe care le organizează și faptul că se amestecă mai multe proteste nu absolvă pe nimeni de vină, în cazul unor violențe. Ei trebuie să citească atent legislația și să o respecte prin modul în care organizează aceste manifestații. Dacă nu pot să respecte această legislație și să prevină violențele, atunci să nu se înhame la o astfel de responsabilitate… Când se recurge la violențe, deja discutăm despre încălcarea legii. Iar statul este obligat să-i apere pe toți cetățenii”, a adăugat premierul.

Referitor la revendicarea protestatarilor privind declanșarea alegerilor anticipate, premierul Filip a spus că, la moment, prioritar este asigurarea stabilității în țară. Declanșarea anticipatelor, afirmă Filip, ar însemna cel puțin 4 luni de instabilitate, tensiuni, campanie electorală, Guvern nefuncțional.

”Cu un Guvern nefuncțional riscăm să intrăm în blocaj total, asta mai lipsește acum… Sigur că sunt multe nemulțumiri în societate, după atâtea crize politice nici nu avea cum să fie altfel. Prioritatea acum este să stabilizăm țara, nu să o afundăm mai tare în instabilitate. Eu cred că solicitările protestatarilor s-au amestecat, odată ce și grupurile care organizează protestele s-au amestecat. Nu știu dacă liderii acestor grupuri le comunică în amănunt protestatarilor care sunt posibilitățile legale pentru declanșarea alegerilor anticipate. Cert este că acum, aceste alegeri nu pot avea loc și ar fi un risc enorm ca ele să se petreacă în următoarele luni, înainte să putem stabiliza financiar țara”, a conchis prim-ministrul.

Premierul a mai declarat că a informat majoritatea parlamentară în privința riscurilor sociale care ar putea apărea în urma declanșării alegerilor anticipate.

”După ce am luat contact zilele acestea cu situația financiară din țară, eu vă spun categoric că alegerile ar putea produce o catastrofă în perioada următoare, iar aici nu la partea politică mă refer, ci la partea socială. Guvernului trebuie să i se dea timp să rezolve problemele urgente. După ce avem situația stabilizată, deja partidele să decidă dacă vor anticipate. Eu mi-am făcut datoria și i-am informat pe colegii din majoritatea parlamentară în privința riscurilor sociale legate de declanșarea anticipatelor, ministrul de Finanțe va face și alte informări dacă va fi cazul, pentru că noi vrem să ne asigurăm că toți factorii responsabili înțeleg situația reală și își asumă ceea ce va urma”.

You may also like

Comments are closed.

By