23.3 C
Chișinău
Thursday, July 29, 2021

Premierul cere moratoriu la controalele Inspectoratului Fiscal şi Poliţiei Economice

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Premierul Pavel Filip a propus introducerea unui moratoriu, pentru o perioadă de trei luni, la controalele organelor de stat din subordinea Guvernului, dar și la perchezițiile în procesul contravențional. Decizia vine după ce, potrivit premierului, în ultima perioadă, unele instituţii efectuează controale excesive asupra agenţilor economici.

Şeful Executivului a menţionat că agenții economici sunt intimidați și impuși să dea mită.

„Mă refer, în mod special, la Inspectoratul Fiscal Principal de Stat, Serviciul Vamal, dar şi la Poliţia Economică. Controalele se desfășoară cu abuzuri uriașe, iar uneori agentul economic este supus unor controale de 3-4 ori pe săptămână… Avem informația că se oprește mită în sume enorme, informație ce poate fi confirmată de orice agent economic”, a precizat Premierul.

În perioada de moratoriu, Guvernul va crea reguli clare care să definească activitatea acestor instituţii. Ministerul Justiţiei urmează să prezinte, în termen de o săptămână, cadrul normativ în acest sens.

„Noi am promis de la bun început că acest Guvern va începe rapid să repare nedreptățile împotriva cetățenilor. Nu vom închide ochii atunci când există nereguli. Vreau să facem ordine”, a declarat Prim-ministrul.

Totodată, Premierul a solicitat organelor de drept să urgenteze acţiunile de investigare şi urmărire penală în dosarele administrative în privinţa faptelor de corupţie în instituţiile menţionate, precum şi suspendarea din funcţie, pe perioada anchetei, a conducerii Inspectoratului Fiscal și Serviciului Vamal.

Pavel Filip a dispus deschiderea unei linii telefonice la Guvern, unde să poată fi semnalate cazurile de abuzuri ale instituţiilor de control.

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img