Păduraru în 2014: Preşedintele este obligat să consulte fracțiunile, chiar şi în lipsa unei majorităţi parlamentare

timofti paduraru

Președintele Nicolae Timofti l-a desemnat în calitate de candidat la funcția de premier pe secretarul său Ion Păduraru, fără a purta consultări cu fracțiunile parlamentare, asta chiar dacă Păduraru declara recent într-un interviu că șeful statului este obligat să consulte fracțiunile.

Acum un an, când de asemenea se desfășurau negocieri pentru formarea guvernului, Ion Păduraru a fost întrebat la Europa Liberă ce ar putea să facă în acele condiții președintele Timofti. Iar răspunsul lui Păduraru a fost fără echivoc – șeful statului este obligat să consulte fracțiunile înainte de a desemna un candidat

„Soluția vine din textul Constituției, președintele Republicii Moldova, conform prevederilor constituționale, este obligat să consulte fracțiunile parlamentare, în vederea identificării unei persoane pentru a fi desemnată în funcția de candidat de prim-ministru. Este o cerință constituțională, termenul este limitat, toate aceste proceduri trebuie să se încadreze în trei luni de zile, așa cum a fost recomandat de Curtea Constituțională. Prin urmare, aceasta este soluția constituțională”, a declarat Ion Păduraru.

Amintim că Timofti nu a consultat fracțiunile, mai mult, el a încălcat o hotărâre a Curții Constituționale care obligă șeful statului să desemneze candidatul propus de o majoritate parlamentară. Liderul PDM Marian Lupu a declarat că decretul de desemnare a lui Păduraru a fost emis cu carențe juridice.

sursa: hotnews.md

You may also like

Comments are closed.

By