Cum Ion Sturza a făcut bani grei prin intermediul instituţiilor de stat, controlate de PLDM

sturza

Premierul desemnat Ion Sturza este fondatorul a două firme care au câștigat, în ultimii ani, licitații de aproximativ 5 milioane de lei cu instituții ale statului, se arată într-o investigație publicată de Ziarul de Gardă.

Potrivit investigației, Ion Sturza a fost, în ultimii ani, beneficiarul mai multor contracte cu statul, în special cu Ministerul Afacerilor Interne (MAI), în perioada când Dorin Recean, acuzat de licitații trucate, deținea funcția de ministru de Interne.

În anul 2012, SRL „Instacon”, în care Sturza deține 60% din acțiuni, a raportat venituri din vânzări de 7,7 milioane de lei. În ultimii ani, firma a participat la mai multe tendere publice, câștigând, potrivit tender.gov.md nu mai puțin de 17 contracte cu mai multe instituții de stat pentru livrarea diverselor echipamente, în valoare totală de aproximativ 5 milioane de lei.

Firma la care unul din fondatori este premierul desemnat a avut cele mai multe contracte cu MAI sau instituții afiliate ei. Cel mai mare contract, în valoare de 2,26 milioane de lei, a fost câștigat cu MAI în aprilie 2014, pentru livrare de echipament. Un alt contract care a depășit suma de un milion a fost semnat între agentul economic și Departamentul Poliției de Frontieră în 2013, în valoare de 1,37 milioane de lei, tot pentru livrare de echipament. Printre instituțiile la care SRL „Instacon” a câștigat licitații se numără și Departamentul Trupelor de Carabinieri, Serviciul Grăniceri, Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Primăria Călărași, precum și câteva spitale din țară.

E de menționat că fostul ministru de Interne, Dorin Recean, a fost acuzat în 2014 de licitații trucate. Pe atunci, un număr important de deputați liberal-democrați au cerut demisia sa. Acest lucru se întâmpla în mai 2014, la o lună după semnarea contractului cu firma lui Sturza.

SRL „Instacon” este, la rândul ei, fondatoarea Întreprinderii Mixte (ÎM) „Palplast” SRL. Aceasta deține 5,83%, restul capitalului social aparținând „Fribourg Investments Limited” din Cipru, care aparține tot lui Ion Sturza. Capitalul social al întreprinderii care, de asemenea, are adresa juridică în Călărași, pe strada Alexandru cel Bun 114, la fel ca și SRL „Instacon”, este de 17,2 milioane de lei.

„Fribourg Investments Limited”, fondator la ÎM „Palplast” SRL, a mai fondat, în R. Moldova, Întreprinderea Mixtă „Fribourg East Investments” SRL , cu un capital social de 495 de mii de lei. Întreprinderea înregistrată în 2008 are ca obiective de activitate declarate cercetarea pieței și de sondaj a opiniei publice, activități de consulatare pentru afaceri și management sau cumpărarea și vânzarea bunurilor imobiliare proprii.

Un alt SRL la care Ion Sturza este fondator, „Agroinstal Plus” SRL, a fost înregistrat la Chișinău în 2006.

Potrivit investigației, soția lui Ion Sturza, Stela, figurează în calitate de fondatoare la un SRL cu activități în domeniul farmaceutic, aflat acum în proces de lichidare. Soții Sturza dețin în orașul Codru, municipiul Chișinău, o casă de locuit de 134 m.p. și un apartament la Chișinău, pe strada Vasile Alecsandri.

Cele mai multe afaceri, premierul desemnat le dezvoltă în România, acolo unde publicațiile cu profil economic îl plasează, an de an, în lista celor mai bogați români, potrivit investigației realizată de Ziarul de Gardă.

 

You may also like

Comments are closed.

By