Camera Americană de Comerț salută moratoriul cerut de premier pe controalele agenților economici

Screenshot_6

Camera Americană de Comerț salută moratoriul cerut de premierul Pavel Filip pe controlale agenților economici.

„Salutăm dorința de a face ordine în efectuarea diverselor controale ale activității agenților economici. Ar fi bună această perioadă de moratoriu. În același timp, pentru noi este important ca instituțiile respective să fie funcționale pentru că la moment implementează reforme urgente și necesare activității de business”, a menționat Directorul executiv al Camerei Americane de Comerț, Mila Malairău, citată de Infotag.

Totodată, ea a salutat oportunitățile de dialog cu instituția primului ministru pentru că aceasta le permite oamenilor de afaceri să-l informeze pe premier referitor la doleanțele și constrângerile businessului.

Pavel Filip a dat asigurări că scopul său și al guvernulu pe care îl conduce este să creeze condiții mai bune pentru dezvoltarea afacerilor și atragerea investițiilor.

„Avem determinarea să înlăturăm toate barierele, să înlăturăm toate constrângerile, de fapt, care sufocă mediul de afaceri şi atât mai mult sperie investitorii. Nu contează că sunt ei străini sau sunt din Republica Moldova”, a menționat premierul.

În context el a amintit de moratoriul care este pregătit de Ministerul Justiției și care va fi valabil 3 luni de zile. „Cel puţin pe această perioadă vă pot garanta că controale nu veţi mai primi. În acelaşi timp, 3 luni de zile vom încerca să elaborăm un cadru legal, o nouă lege care va reglementa controalele la agenţii economici astfel încât să răspundă cât mai bine intereselor oamenilor de afaceri. Totodată va fi o abordare foarte complexă pentru că noi suntem în situaţia, luând în consideraţie toate datele iniţiale ale acestei probleme, să nu fie abuzuri de controale, astfel încât Dvs să puteţi lucra liniştit, dar, în acelaşi timp, să plătiţi taxele şi impozitele în conformitate cu legile în vigoare”, a declarat Pavel Filip.

Totodată, premierul a menționat că guvernul are şi alte obiective care vin să simplifice administrarea unei afaceri prin reducerea birocraţiei, aplicarea universală dar foarte bine a ghişeelor unice, extinderea serviciilor electronice, reducerea numărului de tarife pentru serviciile publice prestate agenţilor economici contra plată şi multe altele.

„Obiectivul principal este creşterea bunăstării populaţiei. Eu sunt absolut conştient că acest obiectiv nu poate fi atins de fapt fără contribuţia directă a mediului de afaceri, care poate să creeze noi locuri de lucru, care poate să crească veniturile angajaţilor, să majoreze volumul afacerilor şi deci, în concluzie, şi încasările la bugetul de stat”, a punctat premierul.

Președintele Confederației naționale a Patronatelor Leonid Cerescu a salutat inițiativele premierului. „Salutăm intenția Dvs de a forma condiții mai atractive, mai stimulative pentru activitatea mediului de afaceri, inclusiv și inițiativa de diminuare a controalelor și sistematizarea acestora, fără îndoială acesta este un semnal bun”, a spus acesta.

El a solicitat executivului să rezolve problemele cu care se confruntă mediul de afaceri și să mențină un dialog strâns. Premierul Filip a propus crearea unei platforme de comunicare care să se întâlnească regulat. Totodată, el le-a propus oamenilor de afaceri să delege cinci persoane care să facă parte din consiliul economic al prim-ministrului.

You may also like

Comments are closed.

By