BREAKING NEWS // Candu: Suntem de acord cu organizarea referendumului pentru alegerea președintelui

candu

Președintele Parlamentului, Andrian Candu a declarat că după analiza revendicărilor protestatarilor DA, PN și PSRM, s-a decis organizarea referendumului constituțional pentru alegerea președintelui în mod direct de către cetățeni.

”Am analizat revendicările lor, ne-am consultat cu juriștii, colegii. Ca urmare, ce-am vrut să le spun domnului Dodon, Usatîi și Năstase, chiar dacă nu a fost agreată de toți: Facem oferta de a aproba în Parlament decizia de organizare a referendumului constituțional pentru alegerea președintelui în mod direct de către cetățeni. Aceasta poate avea loc la primele ședinte plenare din sesiunea ce urmează”, a declarat Andrian Candu.

Andrian Candu a mai adăugat că au fost discutate toate revendicările liderilor protestatarilor, printre care demiterea unor șefi de instituții.

”Și la acest capitol aș fi vrut să discut cu liderii protestatarilor și să stabilim niște termene când se pot face aceste lucruri, pornind și de la situația pe care o avem la fiecare instituție.

Comisia Electorală Centrală: Expiră mandatele membrilor CEC chiar în februarie. Vrem să oferim opiziției de a avea reprezentanți în CNA, CNI. Intenția este de a reforma aceste instituții.

Procuratura Generală: Suntem în plin proces de aprobare a unei reforme a Procuraturii care va presupune alte termene de numkire a procurorului general și al procurorilor.

Banca Națională a Moldovei: Conducerea Băncii Centrale este deja în demisie. Urmează în februarie să numim un nou Guvernator și să suplinim posturile vacante.

În lista revendicărilor era și solicitarea de eliberare a domnului Petrenco. Nu ține de noi, de politic, ar fi ilegal să intervenim în actul justiției. Propun de a crea o comisie, la nivel de Parlament, de monitorizare cum evoluează acest caz. Fracțiunea parlamentară a a domnului Dodon deține Comisia pentru Drepturile Omului. Respectiv, să fie împuternicită să supravegheze cazul Petrenco.

Demiterea ministrului Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan pentru brutalitatea cu care a atacat protestatarii. Cum ați văzut din imagini, poliția nu a intervenit. Mai mulți polițiști au fost internați în spital. Poliția nu a intervenit sub nicio formă. Acuzațiile că poliția ar fi intervenit brutal este falsă.

Dizolvarea Parlamentului și alegerile anticipate: Parlamentul nu se poate autodizolva. Constituția interzice acest lucru, Constituția prevede trei motive pentru dizolvarea Parlamentului: nealegerea președintelui RM, neinvestirea Guvernului timp de 3 luni sau blocarea activității Parlamentului pe termen de trei luni. La ora actală nu există niciun motiv real de a dizolva Parlamentul. Primul moment când s-ar putea discuta despre alegeri anticipate este martie-aprilie, dacă nu se va reuși alegerea președintelui RM”, a conchis Candu.

You may also like

Comments are closed.

By