Avocatul-Clovn al anticipatelor

casa_21524700 (1)

Avocatura este una din profesiile onorabile, importante pentru o societate democratică. Mai mulţi politicieni, oameni de vază şi de stat pe parcursul istoriei moderne a românilor au venit din avocatură. Deprinderile profesionale de apărărare a oamenilor pe tărâmul jurisprudenţei prind foarte bine şi se încadrează perfect pe scena politică. Atunci când avocatul vine în politică ca să servească interesul naţional şi nu anumite grupuri de interese, cărora le este în cot de cetăţeanul de rând şi de tot ce nu ţine de propriile buzunare.

Din păcate, nu pare a fi şi cazul avocatului Ion Păduraru, şeful administraţiei şi al doilea după Sturza candidat al lui Timofti pentru funcţia de premier. Nu că ar fi mai rău sau mai bun decât Plahotniuc sau celălalt candidat întors din drum spre Condriţa, Păduraru ca şi Sturza reprezentând cealaltă grupare oligarhică aflată alăuri de Timofti într-un război total cu prima, aşa cum a constatat şi Dan Dangaciu.

Totuşi, dincolo de problemele de integritate cu care i-a dezamăgit şi pe cei mai aprigi susţinători ai lui Timofti (şi cei din spatele lui) în lupta cu Dragonul Plahotniuc, Păduraru este candidatul anticipatelor. Pentru că dincolo de faptul că este anonim la Chişinău, nu are nicio şansă să întrunească voturile necesare în parlament învestirii guvernului. Iată de ce înaintarea sa a fost salutată ca pe o mare victorie de Dodon şi Usatîi, oamenii Moscovei pe scena politică de la Chişinău, care aşteaptă anticipatele ca pe o mană din Ceruri!

Nu ştiu ce fel de avocat şi ministru al Justiţiei a fost Păduraru în anii ’90 (se pare că are suficiente schelete în dulap încă din acele vremuri tulburi ale edificării de către Lucinschi a regimului oligarhic de administrare a RîMî, care au început să iasă în presă încă de aseară, imediat după ce a fost desemnat), dar cunosc cu certitudine despre problemele de integritate ale avocatului, pe care le-am constatat chiar în cadrul investigaţiilor mele recente privind epopeea Filat – Shor – duty-free.

Clovn_BoboIar dincolo de problemele de integritate, care să admitem că ar fi cumva neutralizate în stilul celor invocate ieri în scrisoarea adresată preşedintelui de către candidatul respins Plahotniuc, mă întreb oare cum ar putea un avocat bun să accepte să fie înaintat în halul ăsta la funcţia de prim-ministru? Cum a putut să nu înţeleagă, că actul de înaintare a sa a fost operat de Timofti fără vreo consultare cu fracţiunile parlamentare (chiar şi PLDM-ştii s-au arătat surprinşi, ca să nu mai vorbim de celelalte fracţiuni), fiind unul perfect neconstituţional?!

Cum fiind un avocat bun poţi să nu prevezi ce se va întâmpla cu tine şi mai ales cu imaginea ta după desemnare? Oare merită să devii din avocat şi „om priceput la gospodărie” (cum l-a descris Timofti) clovnul scenei politice moldoveneşti, chiar dacă pe moment eşti aplaudat pentru scena de circ de monstruoasa coaliţie din stradă platforma – Usatîi – Dodon? Aplauzele vor veni încă vreo câteva zile, până la anticipatele dorite de aplaudaci. După asta va veni oprobiul celor care s-au săturat de circ şi mai vor şi ceva pâine, oamenii simpli, pensionarii şi ceilalţi bugetari, care au nevoie în criza asta de orice numai nu de anticipate. Şi tu exact asta le oferi.

Totuşi, avocat sau clovn?

autor: Veaceslav Balacci

You may also like

Comments are closed.

By