UNGEREA CNEAZULUI VANEA PÂRJOLTENSCHII // D’ale carnavalului sau Scrisorile pierdute despre Sturza

STURZAGALOS

Într-o discuție avută cu un reprezentant al Băncii Mondiale în perioada când era prim-ministru, Sturza îi povestea acestuia “că este descendent din domnitorii Sturdza, și că lui îi este predestinat să fie conducător al acestei țări și să o scoată din greutăți! Iar visul lui este ca după ce va pleca de la Guvern, în parcul central, alături de monumentul lui Ștefan cel Mare, va exista și statuia lui, ca mulțumire a poporului pentru toate reformele bune făcute de el, domnitorul contemporan”.

Iată că scurta lui guvernare nu a adus tocmai fericire populației, care, dacă avea să-i pună un monument în parc, cu siguranță îi punea un galoș de vreo 4 metri înălțime. Asta pentru că anume în Galoși și lighene își luau salariile pe timpurile Cneazului de Pârjolteni. Ulterior le schimbau pe vodkă, macaroane și conserve. Cam așa a arătat povestea lui Sturza din acea perioadă.

În schimb, Sturza trăia bine-mersi. Și Filat alături de el. Posibil că bunăstarea lor era asigurată de rușii de la Gazprom. Or anume Sturza a fost acela care le-a transmis activele Moldova-Gaz în condiții extrem de dubioase și deloc avantajoase pentru Republica Moldova.

Un alt factor care le asigura bunăstarea Cneazului și a iobagului său Filat de Lăpușna a fost cu siguranță privatizarea de succes a fabricii de ciment de la Rezina cu câteva sute de mii de dolari, spre exemplu. Filat era omul care semna și emitea acte de privatizare în numele Guvernului Sturza. Și o făcea numai cu voia lui Sturza.

IPTEH, FABRICI, UZINE, TUPOLEV – de toate a știut Sturza. Pe toate le-a tolerat și le-a încurajat chiar, or anume el a pus baza schemelor de subțiere a averii statului prin preluarea fabricilor de conserve despre care am scris ieri.

Va urma
Gabriel Călin,
pentru Moldova24

You may also like

Comments are closed.

By