Sturza abonat la câștigarea licitațiilor cu statul, în special cu MAI, instituție condusă de PLDM

sturza conferinta

Ion Sturza, premierul desemnat de președintele Nicolae Timofti este a fost în ultimii ani beneficiarul mai multor contracte cu statul, în special cu Ministerul de Interne în perioada când funcția de ministru era deținută de Dorin Recean, acuzat la un moment dat de licitații trucate, potrivit unei investigații realizate de Ziarul de Gardă.

SRL „Instacon”, în care Sturza deține 60% din acțiuni a raportat venituri din vânzări de 7,7 milioane de lei în anul 2012. În ultimii ani, firma a participat, cu succes, la mai multe tendere publice, câștigând, conform informațiilor publice de pe www.tender.gov.md nu mai puțin de 17 contracte cu mai multe instituții de stat pentru livrarea diverselor echipamente, în valoare totală de aproximativ 5 milioane de lei.

Cele mai multe contracte, firma la care unul din fondatori este premierul desemnat, le-a avut cu Ministerul Afacerilor Interne (MAI) sau instituții afiliate ei. Cel mai mare contract, în valoare de 2,26 milioane de lei a fost câștigat cu MAI în aprilie 2014 pentru livrarea de echipament pentru anul 2014. Un alt contract care a depășit suma de un milion a fost semnat între agentul economic și Departamentul Poliției de Frontieră în 2013, în valoare de 1,37 milioane de lei, la fel, pentru livrarea de echipament. Printre instituțiile la care SRL „Instacon” a câștigat licitații se numără Departamentul Trupelor de Carabinieri, Serviciul Grăniceri, Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițeanu”, Primăria Călărași, dar și câteva spitale din țară.

Fostul ministru de interne Dorin Recean a fost acuzat în 2014 de licitații trucate, atunci existând și un număr mare de deputați PLDM care cereau demisia sa. Acest lucru se întâmpla în mai 2014, adică la o lună după semnarea contractului cu firma lui Sturza.

SRL „Instacon” este, la rându-i,fondatoarea Întreprinderii Mixte (ÎM) „Palplast” SRL. Aceasta deține 5,83%, restul capitalului social aparținând „Fribourg Investments Limited” din Cipru, care aparține însă tot lui Ion Sturza. Capitalul social al întreprinderii care are adresa juridică tot în Călărași, pe str. Alexandru cel Bun 114, la fel ca și SRL „Instacon” este de 17,2 milioane de lei.

Fribourg Investments Limited”, fondator la ÎM „Palplast” SRL, a mai fondat, în R. Moldova Întreprinderea Mixtă „Fribourg East Investments” SRL , cu un capital social de 495 mii de lei. Întreprinderea înregistrată în 2008 are ca obiective de activitate declarate cercetarea pieței și de sondaj a opiniei publice, activități de consulatare pentru afaceri și management sau cumpărarea și vânzarea bunurilor imobiliare proprii.

Un alt SRL la care Ion Sturza este fondator, „Agroinstal Plus” SRL, a fost înregistrat la Chișinău în 2006.

Soția lui Ion Sturza, Stela, figurează în calitate de fondatoare la un SRL, cu activități în domeniul farmaceutic, aflat acum în proces de lichidare. Soții Sturza dețin în or. Codru, mun. Chișinău, o casă de locuit de 134 m.p., dar și un apartament în capitală, pe str. Vasile Alecsandri. Cele mai multe business-uri, premierul desemnat le dezvoltă însă peste Prut, acolo unde publicațiile cu profil economic în plasează, an de an, în lista celor mai bogați români, potrivit investigației realizate de Ziarul de Gardă.

sursa: hotnews.md

You may also like

Comments are closed.

By