3 C
Chișinău
Saturday, April 17, 2021

Proiectul Sturza-Streleț menit să mențină pldm-iștii la ”treucă” sau să arunce R. Moldova în anticipate

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Așa cum s-a mai vorbit, desemnarea lui Ion Sturza în calitate de premier n-a fost o întâmplare sau o decizie ad-hoc a președintelui Nicolae Timofti, ci un plan bine gândit și discutat demult, inclusiv cu ”garantul Constituției” Timofti.

Surse bine informate susțin că desemnarea lui Sturza este ideea personală a lui Streleț care nu a fost cunoscută nici de o bună parte din deputații PLDM. Este proiectul comun al lui Valeriu Streleț și Ion Sturza menit să șantajeze parlamentul.

Ideea proiectului comun a pornit de la ratingul scăzut al PLDM, pe care toate sondajele îl cotează cu 2%, fiind astfel pe cale de dispariție. Văzând că pierde influența politică, fără a-și informa colegii de partid, Streleț l-a impus pe Timofti să-l desemneze pe Sturza în calitate de candidat.

Scopul este simplu. În caz de reușită (ceea ce nu se va întâmpla) PLDM va avea propriul premier ”apolitic” așa cum și-a dorit, iar prin intermediul acestuia va încerca să promoveze Platforma DA, despre care se știe că stă la dispoziția lui Streleț 24 din 24 de ore, prin intermediul clanului Țopa.

În caz de nereușită, Sturza, în colaborare cu Streleț, prin intermediul lui Nicolae Timofti generează alegeri anticipate prin desemnare repetată a lui Sturza, și atunci Platforma DA intră în Parlament cu Streleț pe rol de lider în urma alegerilor parlamentare anticipate. Faptul că noul parlament ar putea fi controlat de partidele pro-ruse puțin îi interesează pe ”pro-europenii” Streleț și Sturza.

Anume din această cauză PLDM nu a vrut să participe la negocierile cu partidele pro-europene, ba mai mult a încercat să pună bețe în roate și să tragă de timp.

De ce a intrat Timofti în acest joc? Simplu – un nou mandat de președinte. În pofida criticilor aduse, în pofida faptului că nu a făcut nimic timp de patru ani, lui Timofti i-a plăcut să nu facă nimic și ar mai dori să încerce odată. Streleț i-a promis că-l mai face odată președinte, sau, cel puțin, îi prelungește mandatul până hăt departe dacă viitorul parlament nu va fi în stare să aleagă un nou șef al statului.

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img