POVESTEA DE SUCCES A UNUI SONDAJ CAPTURAT

sondaj

„Statul” Moldova este numit tot mai des şi probabil pe bună dreptate stat capturat. Nu e o noutate că şi presa în Moldova e exact aşa cum e „ţara” şi cum sunt politicienii care fac politica, respectiv „ţara”. Capturată! Acum, ar fi fost prea frumos să fie altfel decât ţara şi societatea civilă, reprezentată de moşnegei plini de molii din perioada sovietică, deprinşi cu statistica cenzurată şi rectificată de comitetele partidului comunist, cu vaci care dădeau în kolhozuri câte 50 de litri de lapte (cu miere) pe zi… De parcă n-am şti cum e cu banul şi BArometrul pe la Chişinău şi cu o credibilitate deja vestită a fi undeva prin zona prognozelor meteo, „sociologii” moldoveni ne-au mai dat azi încă o dovadă, că nu tot ce zboară se mănâncă şi mai ales nu tot ce se mănâncă zboară pe cerurile de deasupra Bîcului.

În imaginea reprezentativă vedeţi anunţul făcut încă săptămâna trecută, la 3 decembrie 2015 (!) referitor la prezentarea BOP-ului. Lucru deosebit de curios, autorii au anunţat prezentarea sondajului tocmai peste 5 zile, azi, 8 decembrie! Deci, pentru totalizarea datelor sondajului, finalizat la 1 decembrie (!) autorilor le-a luat 2 zile, iar pentru a-l pregăti pentru prezentare tocmai 5 zile?! Pentru a intriga publicul cred că ar fi fost suficientă şi o zi sau două. Dar iată pentru a intriga pe altcineva… e tocmai exact cât e necesar, pentru negocieri, sau fie şi cum se mai zice pe la Chişinău… consultări, pentru a mai „tuninga” şi a mai prelucra niţel cifrele care erau gata prelucrate încă la 3 decembrie! Rezultatele sondajului fuseseră procesate şi erau gata încă pe 3 decembrie, doar că acestea nu prea arătau pe placul unor lideri, ai unei… platforme! Tot ei prin coincidenţă şi membri ai… „juriului” BOP-ului!!!

IRI_BOPCu ajutorul şi intermedierea colegului său Igor Boţan, mister Barbăroşie a fost de acord contra unui fee generos (sper) să umble niţel la unele cifre din sondaj, în interesul АвиаTopilor de la FrankFurt. Nu sunt eu cel mai „îndrăgostit” de Dodon, dar anume din contul socialiştilor şi PPEM-ului lui Leancă se pare că „experţii independenţi” i-au cârpit partidului-fantomă al Ţopilor în compartimentul cu intenţia de vot o dublare artificială de rezultat comparativ cu dinamicile sondajul americanilor de la IRI, realizat cu doar o lună în urmă (vezi imaginea). Asta în timp ce în alte chestionare ale aceluiaşi sondaj, prezentat azi, PSRM şi Dodon înregistrează cifre în majorare, ca şi PN al lui Renato Usatîi! Mie mi-ar plăcea să cadă Dodon, dar nu în sondaje „tuningate”, ci pe bune, în preferinţele moldovenilor, în rezultatul unei responsabilizări a partidelor de dreapta, nu din pod!

Ţopii au cedat uşor tentaţiei ofertei sociologilor, pentru a mai neutraliza din efectul decredibilizării platformei, cu toate investiţiile făcute, în termeni record şi de 10 ori (!), cel puţin judecând după dinamica numărului oamenilor ieşiţi în stradă la apelul propagandei Jurnalistice şi portalurilor PLDM. Colac peste pupăză, nu ştiu dacă la fel contra plată, dar „juriul” BOP-ului a umflat artificial şi cifra PD-ului, aruncând-o peste cea a PL-ului, mult prea sus şi controversat comparativ cu imaginea proastă luată la capitolul imagine de liderii democraţilor! Puţin probabil că sociologii de pe Bîc au făcut-o gratuit. Sau au luat şi de la păpuşar o porţie grasă de „independenţă” şi „echidistanţă”, sau au contat pe faptul că acel +3% umflat PD-ului va motiva holdingul media al lui Plahotniuc să le propage „opera” în mase.

Minciunica a fost sesizată şi de expertul de peste Prut care nu a trecut şcoala statisticii sovietice şi căruia i-a fost uşor să surprindă BOP_increderevrăjeala BOP-ului, Doru Petruţi. Opinia sa de insider din oala în care fierb la Chişinău practicienii în ale sociologiei nu vine decât să-mi confirme dubiile rezonabile privind integritatea sondajului, şi mai ales a juriului care ne-a prezentat BOP-ul de azi. Dacă încă mai aveţi dubii poftim şi vişina de pe tort (vezi imaginea): la capitolul încredere finul Ţopilor şi liderul platformei Andrei Năstase apare la un nivel cu Leancă (!) şi Voronin (!!), cu DOAR 2% sub Dodon (!!!), cu DOAR 1% sub Maia Sandu (!!!) şi (ATENŢIE!) cu 2% PESTE Dorin Chirtoacă, care cu doar câteva luni în urmă a luat la locale peste 50% din voturile din CAPITALĂ şi care acum ar fi ajuns (ATENŢIE! ATENŢIE!) la doar 1% peste Filat, care e la penitenciar!!!

Frumoase timpuri mai trăim. Deloc departe de politicieni şi presa de pe Bîc, „experţii independenţi” din societatea civilă moldovenească au ajuns şi ei să se prostitueze, mai dihai ca fetele de pe Albişoara! Şi unii, şi celelalte sunt capturate! Ei se află în captivitatea oligarhilor, ele în ale peştilor. Diferă doar suma, procedeul e acelaşi…

P.S. Rămânând în aşteptarea următorului sondaj nu doar plătit, dar şi realizat de oameni din Occident, le sugerez sociologilor de pe Bîc să includă în sondaje şi întrebarea privind încrederea moldovenilor în sondajele pe care le realizează ei. Oare procentul va fi la nivelul aliansului, al lui Timofti, sau şi mai… jios?!

 

autor: Veaceslav Balacci

You may also like

Comments are closed.

By