Planul grupului Sturza-Filat-Timofti la penultima etapă

sturza timofti

Premierul desemnat Ion Sturza nu se grăbește deloc. Deși chiar el o spune că Republica Moldova este într-o situație critică, bani la buget nu vin, există riscul apariției unor întârzieri la plata pensiilor și salariilor, bani din exterior nu vin din cauza instabilității politice, mai mult, Republica Moldova ar putea rămâne fără energie electrică, dar intenționat trage de timp.

Joi, acesta a anunțat că va cere votul de încredere al parlamentului pe 4 ianuarie, adică în ultima zi posibilă pe care i-o permite Constituția. Asta deși, în majoritatea cazurilor, premierii desemnați își formau echipa și prezentau programul de guvernare cu mult timp înainte de termenul limită de 15 zile pe care îl oferă Constituția. Iar de această dată Republica Moldova se află într-o situație extrem de critică. Sturza spune că știe despre aceasta. Însă dacă e atât de conștient, nu este clar de ce nu se grăbește.

Ca om pragmatic și care cunoaște cât de cât realitățile politice de la Chișinău, își dă bine seama că oricum guvernul său nu are nicio șansă. A recunoscut aseară la Moldova 1 că are o strategie de lungă durată, a dat de înțeles că intenționează să revină în politică. Nimeni nu-l încurcă. Dar de ce pentru a-și satisface planurile personale pune la mezat viitorul Republicii Moldova?

De ce nu s-ar grăbi să ceară votul parlamentului, după care deputații să mai aibă timp să-i propună lui Nicolae Timofti un candidat, de data aceasta cu o susținere clară în parlament și să fie format noul guvern care să se apuce imediat de treabă pentru a scoate Republica Moldova din criză? Este clar de ce: pentru că Sturza, împreună cu Timofti și cu o parte din PLDM vor alegeri anticipate și fac în fel și chip ca planul lor să se realizeze, indiferent de consecințele pentru țară.

sursa: Democracy.MD

You may also like

Comments are closed.

By