Operațiunea ”MILIARDUL” pregătită de Filat și Sturza din 2008?

65da41ebea99f9e2d95d3d9dc4716f5f

Se pare că Vlad Filat pregătea schema furtului miliardului de la Banca de Economii încă de prin 2008, iar în această schemă a fost ajutat de actualul candidat la funcția de premier Ion Sturza. Cel puțin o asemenea concluzie poate fi trasă dintr-un interviu al lui Sturza în 2011.

În interviul respectiv, acordat ziarului Timpul, Sturza spunea că prin 2008 procura la greu terenuri agricole. ”Faza e că printr-un fond de investiţii, noi procurăm terenuri agricole în RM şi facem un fel de bancă de terenuri. Şi atunci cineva ne-a suspectat că, de fapt, noi nu cumpărăm teren de la ţărani, dar finanţăm structurile teritoriale ale acestui partid”.

La prima vedere nu pare nimic deosebit în ce a spus Sturza. Însă trebuie menționat că partidul despre care vorbește era PLDM. Iar așa-zisa ”bancă de terenuri” nu este altceva decât binecunoscuta companie Caravita, implicată în procesul de devalizare a băncilor și spălarea banilor, fapt recunoscut deja și de instanța de judecată, care a dispus închiderea acestei firme. Este vorba de Caravita care era administrată de cumnatul și nașul de cununie al fostului premier Vlad Filat, președintele PLDM.

Astfel nu putem să nu deducem din declarațiile lui Sturza, care cel mai probabil s-a scăpat cu vorba, că a pus la cale împreună cu Filat crearea unei companii mari în domeniul agriculturii prin intermediul căreia au primit subvenții importante din bugetul de stat pentru așa-zisele activități agricole. În același timp, compania a servit și ca un paravan după care să fie spălați banii furați de la BEM.

Acest lucru ne face să presupunem că Filat și, din câte se pare, și Sturza au pus la cale demult ”jaful secolului”. Implicarea lui Sturza alături de Filat nu ne-ar mira, întrucât cei doi se cunosc încă la sfârșitul anilor 90 de când au fost colegi și parteneri în guvernele, în perioada cărora au fost făcute cele mai mari afaceri murdare și ”prihvatizări” din istoria Republicii Moldova.

Recent Sturza a recunoscut că l-a promovat pe Filat inclusiv în cariera politică, iar acum regretă acest lucru. Poate nu s-o fi împărțit cu miliardul?

sursa: Politics.MD

You may also like

Comments are closed.

By