O profesoară din Troița Nouă condamnată la 4 ani de PUȘCĂRIE

profesoara eleva

imagine simbol

O profesoară de clasele primare din cadrul Gimnaziului din satul Troiţa Nouă a fost condamnată fiind recunoscută culpabilă de „privaţiune ilegală de libertate” şi „tratament inuman şi degradant”. Pentru aceste infracţiuni, instanţa de judecată i-a aplicat o pedeapsă de 4 ani închisoare, cu suspendare, şi privarea de dreptul de a ocupa funcţii în domeniul învăţămîntului timp de 5 ani.

Procurorii au considerat această pedeapsă prea blîndă şi au contestat-o în instanţa ierarhic superioară, solicitînd aplicarea unei pedepse mai aspre.

Temei pentru declanşarea procesului penal a servit plîngerea depusă la Procuratură de o localnică, care reclama faptul că, fiica minoră vrea să se sinucidă pe motiv că a fost înjosită şi maltratată de profesoara sa.

Pe acest caz procurorii au iniţiat o cauză penală, iar în rezultat au constatat că, pe 9 aprilie 2013, în timpul orelor şi în prezenţa colegilor, minora, care era elevă în clasa a III-a a fost maltratată, intimidată şi înjosită în public de către profesoara care le preda. Învinuita i-a aplicat elevei lovituri peste faţă şi a tras-o de păr, pe motiv că fetiţa i-ar fi sustras din geantă 205 lei. În continuare, profesoara a închis eleva în subsolul instituţiei unde a ținut-o timp de două ore.

Procurorii au stabilit că astfel de cazuri au avut loc în permanenţă în intervalul anilor 2011 – aprilie 2013, perioadă în care profesoara cu regularitate îşi permitea un asemenea comportament faţă de eleva respectivă.

Expertiza psihiatrico-psihologică în comisie, dispusă de procurori pe acest caz a relevat că în perioada în care fusese supusă de către profesoară tratamentului degradant minora a suferit tulburări profunde la nivel psihologic.

În legătură cu gravele abateri şi încălcări ale drepturilor minorului Procuratura din Anenii Noi a sesizat atît Consiliul raional şi Direcția Educație din teritoriu, cît şi administraţia gimnaziului, pentru a suspenda profesoara din funcţie, însă pînă în prezent, aceasta continuă să activeze, refuzîndu-se examinarea recursului Procuraturii.

În toamna anului trecut, eleva respectivă a decedat în rezultatul unui accident rutier.

Un caz similar a avut loc în raionul Leova, cînd un profesor a fost acuzat de tratament inuman şi degradant, după ce a lovit un elev din clasele gimnaziale. Procurorii au fost pe poziţia condamnării, însă, recent, instanţa de judecată l-a achitat, motivînd că profesorii nu sunt subiecţi ai acestei categorii de infracţiuni. Procurorii consideră sentinţa ilegală şi au contestat-o în instanţa ierarhic superioară.

You may also like

Comments are closed.

By