Motivul pentru care Sturza candidează la funcția de premier

sturza timofti

După ce a cochetat mai mult timp cu mediul politic de la Chișinău și a făcut justiție și analiză pe Facebook, Ion Sturza a decis să (re)intre în marea politică, doar că pe ”ușa din spate” așa cum s-au exprimat mai mulți experți și politicieni. Se pare însă că totul face dintr-un plan pus la punct încă de câțiva ani, dovadă fiind și dezvăluirile recente că negocierile despre lansarea lui Sturza în politică se poartă de mai mult timp la nivel înalt de chiar președintele Nicolae Timofti.

Despre Ion Sturza se știe că este un om de afaceri, unul destul de succes, dacă să dăm crezare faptelor că averea sa este estimată la zeci de milioane de euro. Un om de afaceri este și un om pragmatic. Iar în situația actuală din Republica Moldova nu putem să nu ne întrebăm ce interes ar avea un om pragmatic să candideze la o funcție pe care știe din start că nu o va obține? De ce un om important și, presupunem, ocupat ca Ion Sturza ar pierde două săptămâni, în timpul sărbătorilor, într-un exercițiu care știe că nu-i va aduce nimic?

Probabil că, de fapt, Ion Sturza nu face aceasta în zadar. Cum spuneam inițial, tot scenariul pare să fie unul pregătit de mult timp, iar scopul lui Sturza nu este să ajungă premier, dar din contra să tulbure și mai mult apele în politica moldovenească și să provoace alegeri anticipate. Pentru că e clar din perioada de ceva mai mult de o lună care a rămas până la 29 ianuarie, aproape jumătate din acest termen Sturza ”va încerca” să-și formeze guvernul. Bineînțeles că guvernul nu va fi votat, apoi va urma o nouă perioadă de incertitudine, tatonări, discuții, astfel că rămâne extrem de puțin timp pentru formarea unui nou guvern și ajungem la alegeri anticipate.

De ce i-ar trebui lui Sturza anticipate? Pentru că va participa activ la ele. Iar desemnarea sa în funcția de premier nu are alt rol decât a-l scoate de la naftalină și a-l readuce pe marile ecrane și în titlurile ziarelor. Sturza intenționa demult să revină în politică. S-a pregătit din timp, și-a făcut avere, și aștepta doar momentul potrivit.

Să ne amintim că încă acum doi ani se vorbea despre faptul că Sturza va prelua conducerea Partidului Liberal Reformator (PLR) care s-a desprins din Partidul Liberal. Sturza chiar a participat la Congresul de constituire a acestei formațiuni și a vorbit despre necesitatea coeziunii forțelor politice. Atunci, probabil ceva nu a mers. Se discuta o posibilă participare comună a PLR cu PLDM la alegeri, însă până la urmă s-a renunțat la această idee. În schimb, PLR a fost luat sub ”aripa protectoare” a clanului Țopa și a beneficiat de tot sprijinul mediatic (și nu numai) a acestuia.

Acum PLDM este într-o mare criză, dar nici cu Platforma DA, finanțată tot de Țopa, nu va putea participa la alegeri pentru că ar discredita-o din start. Probabil s-a găsit o altă soluție – Platforma DA să participe de sine stătător la eventualele anticipate, iar PLR cu PLDM pe o listă comună, condusă de ”premierul desemnat” Ion Sturza, care va apărea ca un salvator al națiunii.

Ce ar avea în comun Sturza, PLDM (a se citi Filat) și Țopa? Să ne aducem aminte faptul că toți trei s-au îmbogățit la sfârșitul pătimiților ani 90, atunci când Sturza era premier, Filat șef al departamentului privatizării, iar Țopa făcea bani la aeroport, iar oamenii primeau galoși în loc de salarii. S-a scris și despre tangențele comune ale celor trei, plus Lucinschi cu fostul KGB. Iar scopul clanului este să revină din nou la putere. Problema însă este că acum nici bani de galoși nu vor da la oameni.

sursa: Politics.MD

You may also like

Comments are closed.

By