Lacul de la Ghidighici // SIS-ul avertizează, premierul interimar susține că nu există niciun pericol

lacul ghidighici.jpg5

Premierul interimar Gheorghe Brega a vizitat miercuri lacul Ghidighici după ce a primit o scrisoare de avertizare de la Serviciul de Informații și Securitate (SIS). Gheorghe Brega a declarat că deocamdată nu există riscuri ca barajul lacului să se rupă. Cu toate acestea, el a anunțat că lacul ar putea fi păzit de militarii Armatei Naționale.

lacul ghidighici brega.jpg7

”SIS-ul nu așteaptă până în ultimul moment, ne-o avertizat dinainte… Noi nu vă putem spune toate datele din avizul Serviciului de Securitate …Barajul poate să reziste încă mulți ani. Da, sunt probleme, trebuie de renovat unele chestii. O altă problemă este paza. Păzesc doi civili care nu au nicio atitudine. Nu sunt dotați deloc. Când va fi convocat Consiliul de Securitate vom ridica întrebarea ca să fie păzit de armată pentru că este un obiect strategic. Atunci când un paznic este aici și unul în capătul celălalt, vine un narcoman, pune o bombă, explodează, o să fie o tragedie mare … Acum nu există riscul de inundații”, a spus Brega.

lacul ghidighici brega

Potrivit viceministrului Mediului, țevile de scurgere mai pot rezista 5-10 ani.

”Până în 2014 acest baraj a fost în gestiunea Asociaţiei vânătorilor şi pescarilor. Avem un an de când se află în gestiunea „Apele Moldovei”. Reparații capitale la acest baraj nu au fost de mulți ani… Țevile sunt ok. Ele pot rezista 5,7,10 ani. Informația oferită de SIS nu este un pericol alarmant pentru locuitorii din mun. Chișinău. Pericol de risc nu există, dar zona de risc este o porțiune din mun. Chișinău și o parte din Anenii-Noi, dar asta este din domeniul fantasticului dacă nu întreprindem măsuri”, a adăugat Victor Morgoci.

Pentru reparația digului au fost alocați 2.600.000 de lei.

lacul ghidighici 6

Amintim că acum două zile, Serviciul de Informaţii şi Securitate a expediat o scrisoare în adresa Preşedintelui şi Prim-ministrului interimar, prin care informa că lacul de acumulare Ghidighici se află într-o stare deplorabilă, fiind un risc pronunţat pentru sistemul ecologic.

În scrisoare se mai spune că barajul lacului Ghidighici nu corespunde cerinţelor minime de securitate, mecanismul de reglare a nivelului apei funcţionează parţial, astfel procesul de scurgere se află sub pericolul de provocare a scurgerii spontane şi riscul unei eventuale inundaţii de proporţii cu afectarea parţială a mun. Chişinău.

În acest context, Serviciul a solicitat întreprinderea măsurilor urgente de înlăturare a carenţelor depistate.

foto: today.md

You may also like

Comments are closed.

By