EXCLUSIV // Dovada celor 40 de tone de păcură scurse la CET-2

Redacția Today.md a reușit să obțină imagini în exclusivitate, care ar proba faptul că în incinta unității CET-2 din Chișinău a avut loc o scurgere necontrolată de păcură. Surse apropiate anchetei declanșate de Inspectoratul Ecologic afirmă că deversarea de hidrocarburi a avut loc pe parcursul mai multor zile. Oficialii de la mediu spun că primele lor tentative de a inspecta locul incidentului s-au lovit de opoziția șefilor de la Termoelectrica.

cet 2 chisinau.jpg6

pacura cet.png7

Anterior, directorul societății a negat cu vehemență producerea unui accident pe teritoriul unității administrate de el și a amenințat că vor fi dați în judecată cei care lansează informații false.

”Activitatea companiei decurge în mod normal. Cei care au dat informații eronate pe acest caz vor fi dați în judecată”, a precizat marți dimineață Veaceslav Ene, directorul general al S.A. Termoelectrica.

Pe de altă parte, șeful Inspectoratului Ecologic de Stat, Igor Talmazan, confirmase existența unui incident încă de luni seară. Acesta anunțase că 40 de tone de păcură s-au scurs în pământ, pe raza uzinei CET-2 din Capitală. În opinia sa, incidentul era pe cale să devină o catastrofă ecologică. Oficialul i-a acuzat pe reprezentanții CET-2 că ar încerca să mușamalizeze cele petrecute.

”Ne-a fost interzis accesul pe teritoriu de către reprezentanței pazei care au motivat că este un obiect strategic și nu avem dreptul să pătrundem. Am apelat și la 902 ca să ne asigure accesul și nici cu 902 nu am putut intra. Am ajuns la o înțelegere ca să ne asigure accesul să documentăm faptul. Astăzi, am constatat că există o scurgere, s-au făcut careva lucrări ca să evacueze păcura sau să astupe unele momente. Am luat probe, urmează să se stabilească nivelul de poluare al solului și mediului”, a declarat pentru Today, Valeriu Nani, șeful adjunct al Inspectoratului Ecologic de Stat.

După inspecția efectuată marți dimineață, Inspectoratul Ecologic urmează să întocmească un proces-verbal de constatare, iar persoanele responsabile vor fi sancționate cu amendă.

You may also like

Comments are closed.

By