Dolarul americanilor mănâncă leul moldovenesc

bani

Leul moldovenesc se va deprecia față de dolarul american, susțin economiștii. Leul va slăbi după majorarea ratei de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, pentru prima oară după 2006, semn că economia americană a depăşit cea mai mare parte a urmărilor crizei financiare globale izbucnite în urmă cu opt ani.

Economistul, Roman Chircă susține că majorarea ratei de bază va avea ca efect aprecierea dolarului față de euro și respectiv în Republica Moldova dolarul va de veni mai scump, iar euro mai ieftin.

În urma majorării ratei de bază va avea de câștigat piața de capital și a hârtiilor de valoare americane, ceea ce înseamnă migrarea capitalului din economiile emergente (China, Brazilia) către SUA” , a spus Chircă.

Potrivit lui impactul pentru Republica Moldova se va resimți prin reducerea investițiilor și majorarea soldului datoriei externe. ”Lovitura va veni și pe fundalul remitențelor moldovenilor care muncesc în Rusia în condițiile transferurile sunt în dolari”.

În prezent, paritatea euro dolar pe piețele internaționale este de 1,08.

Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite a majorat miercuri dobânda de politică monetară, cu 0,25 puncte procentuale, pentru prima oară după 2006, semn că economia americană a depăşit cea mai mare parte a urmărilor crizei financiare globale izbucnite în urmă cu opt ani.

Cei zece reprezentanţi ai Fed participanţi la şedinţa de politică monetară au decis în unanimitate ca dobânda cheie să fie majorată de la un interval de 0%-0,25% la 0,25%-0,5%, prima măsură de acest tip din ultimii peste nouă ani.

Dobânda de politică monetară a Rezervei Federale americane s-a aflat la nivelul zero timp de şapte ani.

Board-ul directorilor Fed a mai majorat dobânda cu discount aplicată împrumuturilor acordate băncilor comerciale prin intermediul facilităţii cu discount de la 0,75% la 1%.

Oficialii băncii centrale se aşteaptă ca dobânda cheie să ajungă la 1,375% la sfârşitul lui 2016, ceea ce ar implica patru majorări de către un sfert de punct procentual.

“Măsura pune capăt unei perioade extraordinare de şapte ani în care dobânda de politică monetară a fost aproape zero pentru a susţine redresarea economiei din cea mai gravă criză financiară şi recesiune de la Marea Depresiune”, a declarat preşedinta Fed, Janet Yellen, într-o conferinţă de presă.

Ea a arătat că în condiţiile în care economia performează bine şi este de aşteptat ca această evoluţie să continue, comitetul de politică monetară a considerat că o creştere modestă a dobânzii cheie este adecvată.

sursa: today.md

 

You may also like

Comments are closed.

By