Cneazul Sturza – primul care pică testul cu Declarația de Integritate

ion-sturza_nicolae-timofti

Declarația de integritate a premierului desemnat Sturza nu e nimic altceva decât un fâs populist, or primul care trebuie să fugă din Moldova dacă ar fi supus realmente acestui test este chiar el. Dar să le luăm pe rând. Iată ce scrie premierul de facebook pe rețeaua de socializare:

Stimați prieteni,
lucrurile au dezvoltare logică, mai puțină tensiune și mai mult pragmatism!
Astăzi va avea loc o întâlnire foarte importantă! La 16.00 am invitat reprezentanții societății civile ca să discutam un lucru foarte important pentru mine – Declarația de integritate pentru viitorii membri ai guvernului.

Va reamintesc principalele puncte ale declarației:
– are cazier juridic și fiscal curat, nu a fost condamnat și nu se află sub învinuire în țară sau peste hotare;
– nu a comis acte de corupție și nu a favorizat corupția;
– nu a comis trafic de influență;
– nu a fost și nu este în conflict de interese;
– nu are patrimoniu care nu poate să fie justificat;
– nu a încălcat flagrant etica și morala publică;
– nu a colaborat cu serviciile secrete ale altor state;
– nu colaborează cu serviciile secrete din stat;
– dacă are studii complete la o instituție recunoscută în țară și/sau de peste hotare;
– nu a făcut declarații discriminatorii, xenofobe și rasiale.
P. S. Toate întâlnirile mele cu reprezentanții sectorului participativ sunt deschise pentru presă!

Să analizăm rând pe rând condițiile impuse de Sturza:
Cazierul juridic și fiscal posibil că îl are curat, or aflându-se la guvernare dar și sub tutela clanului nu prea avea cum să fie taxat de oamenii legii. Să zicem totuși că la acest capitol Sturza e curat, or documentele sunt documente și nu le prea poți combate.

Cel mai interesant însă urmează.
– nu a comis acte de corupție și nu a favorizat corupția;
Serios, domnule Sturza? Serios? Pe timpul cui își privatiza Filat iptehurile și uzinile? Pe timpul cui împreună cu Țopa și Arapu implementau scheme de toată frumusețea? Nu i-ați favorizat, nu? I-ați taxat și chiar ați dat indicații să fie anchetați! Așa e ?

– nu a comis trafic de influență; Recitiți comentariile de la punctul anterior și după asta mai recitiți încă o dată această condiție. Repetați procedura de atâtea ori de câte va fi nevoie pentru a vă autoconvinge că Sturza e curat la acest capitol. Dacă nu vă iese treceți peste acest punct.

– nu a fost și nu este în conflict de interese; Mă faceți să râd. Contractele cu ministerele PLDM nu sunt deloc în conflict de interese. DELOC! Mai mult ca atât, ele chiar sunt binevenite și justifică oarecum susținerea Dumneavoastră de către PLDM. Sigur că afacerile cu Guvernul nu intră în conflict de interese cu dumeavoastră, doar una sunteți dumneavoastră, iar altceva sunt firmele care vă aparțin. Nu trebuie nicidecum să facem legătură între ele, nu-i așa? Ce au firmele dumneavoastră cu interesele dumneavoastră?

– nu are patrimoniu care nu poate să fie justificat; Iată aici tre să fim mai atenți, or patrimoniul DVS reprezintă o enigmă și nu este public. Făceți-vă publice averile, inclusiv terenurile agricole din Republica Moldova, pe care umblau reprezentanții DVS și le cumpărau de la oameni. După ce vedem toată, dar toată averea Dumneavoastră, o să vă cerem socoteală și pentru fiecare poziție în parte.

– nu a încălcat flagrant etica și morala publică; Domnule Sturza, Dumneavoastră v-ați întors în Republica Moldova și ați tuflit o minciună gogonată. V-ați întors prin minciună și complotând cu PLDM-ul l-ați convis pe rățoiul mut să vă înainteze. Ați reintrat prin ușa din spate în politică recurgând la scheme și minciuni pentru a vă atinge scopul. Și nu i-ați mințit doar pe oponenții politici, ci pe oamenii acestei țări. Dumneavoastră vorbiți despre etică și morală publică?

– nu a colaborat cu serviciile secrete ale altor state; O să vă rog, domnule Sturza, să ne citiți punct cu punct biografia dumneavoastră publicată pe Wikipedia și să ne explicați cu ce v-ați ocupat în perioada descrisă aici:
După absolvirea facultății, a ocupat diferite funcții în domeniul relațiilor economice și culturale externe. Între anii 1983-1985 și-a satisfăcut stagiul militar în calitate de instructor superior. Apoi a lucrat ca referent în cadrul Asociației de Prietenie cu Țările Străine (1985-1987).

În anul 1987 a contribuit la înființarea Asociației de Comerț Exterior „Moldex” (OCEM), de pe lângă Guvernul RSS Moldovenești de la Chișinău, fiind numit în funcția de vicedirector general. În cadrul OCEM au fost elaborate primele proiecte de investiții străine privind reutilarea tehnică a întreprinderilor din industria economiei naționale, proiecte care preconizau atragerea de capital străin. Ca director general adjunct, el a coordonat implementarea proiectelor de finanțare, livrare și instalare a unor utilaje performante la fabricile de conserve din Orhei, Camenca și la întreprinderile din Cupcini, Ungheni, Soroca, Florești etc.

Care a fost rolul serviciilor secrete în activitatea acestor organizații?

Mai are rost să comentăm și restul punctelor sau totuși trecutul KGB-ist și legăturile strânse cu pornostarul de care încercați să vă detașați acum sunt destule ca să picați propriul test de integritate?

Sunteți un alt Vlad Filat, nimic mai mult, domnule Sturza, iar rățoiul v-a înaintat anume din acest motiv.

Gabriel Călin,
pentru Moldova24

You may also like

Comments are closed.

By