Cine a făcut sondajul BOP şi a desenat 18 % pentru Platforma DA

sondaj

Politologi şi sociologi cu integritate îndoielnică sau membri şi susţinători ai Platformei Demnitate şi Adevăr (DA) au jurizat Barometrul Opiniei Publice (BOP), prezentat astăzi de Institutul de Politici Publice în cadrul unei conferinţe de presă. Reamintim că potrivit sondajului, Platforma DA ar acumula 18 % din voturile alegătorilor, o cifră de aproape 3 ori mai mare decât şansele care le dădea Institutul Republican Internaţional (IRI) cu mai puţin de o lună în urmă.

În cadrul evenimentului, directorul Institutului de Politici Publice (IPP), Arcadie Barbăroşie, totodată director executiv al juriului, a numit câţiva membri ai juriului. Printre aceştia se regăseşte şi unul din liderii Platformei DA, Igor Boţan, dar şi analistul politic Anatol Ţăranu.

Cu referire la Arcadie Barbăroşie, dânsul nu odată şi-a arătat simpatiile pentru Platforma DA, şi chiar spunea la postul de televiziune Moldova 1 că, potrivit lui, “indecișii în sondaj demonstrează foarte clar că trebuie de creat un nou partid și Platforma DA trebuie să împingă un grup care să reprezinte acest segment care nu are încredere în niciun alt partid”. Astăzi şi Viorel Ţopa, care se ascunde în Germania după ce a fost condamnat la închisoare în Republica Moldova, îl citează pe Facebook pe Arcadie Barbăroşie, într-un subiect legat de Veaceslav Negruţă. Viorel Ţopa, alături de Victor Ţopa stau în spatele Platformei DA potrivit dezvăluirilor apărute în mass-media şi ar avea interes mare de a promova un partid în Parlament pentru a putea negocia revenirea în ţară.

Prezenţa lui Igor Boţan în juriu IPP nu este pentru prima dată. În calitatea sa membru şi unul din liderii cei mai cunoscuţi ai Platformei DA, Boţan a avut aceiaşi retorică ca şi liderul executiv al Platformei DA, Andrei Năstase, negând iniţial că se urmăreşte crearea unui partid pe baza Platformei DA şi ulterior, dând de înţeles că este nevoie de acest partid. EL a subliniat că nu va face parte din acest partid.

Cât priveşte Anatol Ţăranu, apropiat de PLDM şi de ex-premierul cercetat penal pentru trafic de influenţă şi luare de mită, a făcut şi el nu odată declaraţii politice în susţinerea Platformei DA. Există zvonuri că PLDM şi Platforma DA ar avea o înţelegere la care a ajuns Vlad Filat cu Victor Ţopa, ca la proteste să nu fie huiduiţi liberal democraţii. În acest context, protestatarilor li s-a reproşat că nu strigă numele lui Filat la proteste sau când trec în coloană pe lângă clădirile care se ştie că aparţin fostului premier, nu protestează în faţa lor. Ulterior se vehicula chiar o fuziune dintre PLDM şi partidul pe care vrea să-l creeze Platforma DA.

Datele prezentate de BOP au fost primite cu scepticism, Arcadie Barbăroşie fiind asociat cu Platforma DA. De menţionat că anterior despre IPP se spunea că este în relaţii bune cu PLDM, iar mulţi dintre experţii care au tangenţă cu această instituţie sunt persoane loiale PLDM.

You may also like

Comments are closed.

By