CC a respins sesizarea celor 14 deputați: Desemnarea premierului Ion Sturza, constituțională

tanase

Curtea Constituțională (CC) a respins sesizarea celor 14 deputați din Platforma Social-Democrată. Potrivit CC, desemnarea lui Ion Sturza în calitate de candidat pentru funcţia de Prim-ministru este constituțională. Conform deciziei, în cazul în care nu este constituită o majoritate parlamentară absolută, șeful statului are obligaţia, după consultarea fracţiunilor parlamentare, de a desemna un candidat pentru funcţia de Prim-ministru, chiar dacă fracţiunile parlamentare nu sunt de acord cu propunerea Preşedintelui.

”În sens constituţional, noţiunea de „consultare a fracţiunilor parlamentare” include grupurile deputaţilor neafiliaţi. De asemenea, în cazul constituirii unei majorități parlamentare absolute, Președintele Republicii Moldova desemnează candidatul susținut de această majoritate. Majoritatea parlamentară urmează a fi formalizată, nu doar declarată, cu indicarea deputaţilor care o constituie şi notificarea oficială în adresa Președintelui Republicii Moldova, cu specificarea disponibilităţii de a susţine o anumită candidatură pentru funcția de Prim-ministru”, potrivit CC.

De asemenea, Curtea a respins ca nefondată sesizarea şi a recunoscut constituţional Decretul Președintelui din 21 decembrie 2015 privind desemnarea candidatului Ion Sturza pentru funcţia de Prim-ministru.

Hotărârea Curţii Constituţionale este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

You may also like

Comments are closed.

By