Banca Mondială: Jaful din bănci a generat deprecierea leului și majorarea prețurilor

alex-kremer

Alex Kremer, Manager de Țară al Băncii Mondiale în Moldova susține că Republica Moldova ar putea fi un magnet de investiții pentru consumatorul european. Zonele economice libere din Moldova demonstrează cât de atractivă poate fi țara pentru investitorii străini, atunci când afacerile sunt protejate de corupție și reglementări excesive.

Moldova a depășit cel mai devastator șoc economic cauzat de recesiunea economică din Rusia, precum și seceta din 2015. După un declin de 2 la sută în 2015, previziunea noastră este că creșterea PIB va fi relansată ușor în 2016, până la 0,5 la sută, și va accelera până la 4 la sută în 2017.

”Cu siguranță nu e cazul să ne facem iluzii. Nu există alte cuvinte care ar descrie mai potrivit recesiunea, seceta și frauda masivă în sectorul bancar, povara căreia o vor resimți generații de moldoveni. Frauda bancară se face parțial responsabilă de deprecierea leului, ratele înalte la dobânzi și creșterea prețurilor. Colaboratorii Băncii Mondiale trebuie să fie ghidați de considerațiuni economice și nu de emoții, dar nu-mi pot stăpâni sentimentul de indignare atunci când realizez că Ion sau Ioana vor trebui să plătească pentru lipsa de acțiune a autorităților în cazul fraudelor comise în cele trei bănci”, susține Kremer.

Dar prosperitatea Moldovei nu este un obiectiv distant. Astfel, pentru a-l atinge, e important să fie realizate următoarele acțiuni în 2016: Haideți să remediem situația în sectorul bancar. Banca Mondială a impus drept condiție pentru acordarea sprijinului bugetar efectuarea unor audituri diagnostice în alte trei bănci importante (Moldindconbank, Moldova Agroindbank și Victoria Bank). Primele rapoarte urmau să fie prezentate în această lună. Dacă acestea vor constata anumite carențe, Banca Națională trebuie să ia acțiuni imediate pentru a le remedia.

” Haideți să eliminăm interesele private din instituțiile economice publice. Dacă controlul corupției în Moldova ar fi fost la fel de bun ca în Letonia sau Slovenia în ultimii 10 ani, economia Moldovei ar fi acum cu 25 la sută mai prosperă. Fiecare cetățean al Moldovei plătește astfel un preț zilnic pentru eșecul de a combate corupția. Ca să citez un producător cunoscut de echipamente sportive: Trebuie doar să o faci! (Just do it!)”, a mai spus Kremer.

You may also like

Comments are closed.

By