16 C
Chișinău
Thursday, April 22, 2021

Accidentul Sturza

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Fostul premier Ion Sturza, despre care în ultimul timp se vorbește că încearcă să revină prin „ușa din spate” în politica moldovenească prin preluarea mandatului de premier, recunoștea anterior că nu este un bun politician și a ajuns în acest domeniu din întâmplare. Sturza recunoștea că a comis greșeli mari în timpul alegerilor din 2001 și menționa că afacerile și politicul sunt domenii care nu trebuie amestecate.

Într-un interviu pentru ziarul Accente în anul 2002, Sturza recunoștea că a ajuns accidental în politică. ”Politica pentru mine a fost un accident, cum zic englezii”, declara atunci Ion Sturza.

În același timp el a recunoscut că din vina lui Partidul Democrat pe care l-a reprezentat la alegerile parlamentare din 2001 a luat un scor slab și nu a acces în Parlament. Sturza a fost atunci liderul listei electorale a PDM. ”Din păcate, eu am fost sancționat dur de electoratul moldovenesc. Alegătorii au respins oferta mea politică. Am greșit în ceea ce privește tehnologiile electorale. E o vină pe care mi-o asum”, spunea Ion Sturza despre calitățile sale de politician.

De asemenea, fostul premier menționa că businessul și politica nu trebuie amestecate. „Într-o bună zi trebuie să te decizi: te ocupi de activitatea profesională și o faci bine, sau faci politică. Confundarea acestor două lucruri duce la efecte neplăcute atât pentru societate, cât și pentru politicieni. Ambele în același timp, e imposibil să izbutești”.

Totodată, deși candidatura la Sturza la premier este invocată ca a unui premier apolitic și tehnocrat, Sturza critica și atunci o asemenea idee. ”Cred că nu are niciun sens de a reveni la ideea că miniștrii trebuie să fie tehnocrați. Ei trebuie să fie în primul rând persoane politice, să accepte cursul politic la zi. Încercarea de a oameni care nu sunt adepții unei platforme politice concrete sau nu au participat activ la promovarea ei, e un lucru ce niciodată nu se termină cu bine”, susținea Ion Sturza, menționând că un prim-ministru fără susținere politică în parlament nu poate face nimic.

sursa: Politics.MD

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img