Voronin confirmă mașinațiile lui Filat și Țopa la sfârșitul anilor 90

avion

Liderul PCRM Vladimir Voronin, fost președinte al Republicii Moldova în perioada anilor 2001-2009, a confirmat miercuri în cadrul unei conferințe de presă veridicitatea informațiilor apărute recent într-o investigație jurnalistică apărută pe www.today.md despre activitatea criminală a lui Victor și Viorel Țopa și Vlad Filat în acea perioadă.

Mai mult, el susține că această investigație ar fi trebuit să apară mai demult, atunci când s-a lansat Platforma DA, despre care se spune că este controlată de aceștia. ”Filmul a trebuit să apară în aceeași zi când a apărut Platforma DA în piață. A întârziat filmul. Eu am privit doar o jumătate din film, dar ceea ce am văzut seamănă a adevăr”, a declarat Voronin.

El a confirmat și informațiile din investigație despre fraudele comise de Viorel Țopa la Banca de Economii, când conducea această instituție și tentativa de preluare frauduloasă a pachetului majoritar de acțiuni.” Statul deținea 52,6% din fondul statutar al BEM, celelalte erau în mâinile lui Viorel Țopa. Am primit o informație că vor să pună mâna pe alte câteva procente ca să aibă o cotă mai mare decât a statului”, a declarat Voronin, menționând că a reușit să preîntâmpine acest lucru, iar ulterior Viorel Țopa a fugit din Republica Moldova pentru a se ascunde de justiție. ”Pe Viorel Țopa l-am fugărit de la BEM și a fugit din țară ca să nu înfunde pușcăria pentru ce a făcut la Banca de Economii”.

Voronin a vorbit în termeni similari și despre Victor Țopa, pe care l-a demis din funcția de ministru al transporturilor în doar câteva luni de la numire. ”Când am aflat despre aventurile lui Victor Țopa, a doua zi a fost demis din funcția de ministru”, a precizat fostul președinte.

Amintim că în investigația respectivă se vorbește despre preluarea ilegală de către Victor Țopa a mai multor afaceri profitabile ale statului, dar, ulterior, și de la persoane private, cauzând prejudicii de zeci de milioane de dolari. Țopa și Filat au interacționat la sfârșitul anilor 90. Filat l-a ajutat pe Țopa să preia compania Air Moldova, în schimb primind controlul asupra Tutun CTC. În aceeași perioadă s-a produs și așa-numita afacere ”Tupolev”. Atunci Filat a vândut șase avioane unei companii din Rusia la prețul de 1,2 milioane de dolari, în condițiile în care costul real al acestora pare să fi fost de câteva zeci de ori mai mare.

You may also like

Comments are closed.

By