Victimizare penibilă! PLDM a gestionat timp de 6 ani situația din Penitenciarul 13, iar acum Filat se plânge de condiții

filat_furatul-ucide

Din ziua în care parlamentul a votat ridicarea imunităţii lui Filat şi CNA-ul l-a reţinut chiar din sediul legislativului, apărarea lui în instanţă dar şi în presă este construită pe victimizare. Acel discurs de la tribună, care a fost cel mai sincer din ultimii ani, dar care pe bune îl incriminează în şi mai multe decât a susţinut procurorul general, „îmbolnăvirea” în chiar prima zi de penitenciar, apoi deplângerea condiţiilor din detenţie. Ultima a culminat recent cu acuzarea de către avocaţi a faptului că în celula lui Filat colegii săi de detenţie fumează. Penibil! Şi fiţi de acord, ipocrit! De parcă cei care au furat de mii de ori mai puţin ca Filat, pentru a supravieţui, medicii şi profesorii ridicaţi pentru câteva sute de lei sau euro ar avea parte de condiţii mai bune! De parcă Baştovoi sau alţii au avut condiţii mai bune! Şi de parcă nu Filat a fost responsabil ultimii 6 ani de ministerul Justiţiei, implicit de gestionarea sistemului penitenciar!

Nu ştiu cum vouă, dar mie aceste manevre ieftine de imagine mi-au amintit de împuşcarea în ureche a lui Adrian Năstase, înaintea reţinerii de DNA. Al naibii de ipocrit şi penibil! Da, nu e un mare secret că în Penitenciarul 13, ca şi în celelalte penitenciare din Moldova avem condiţii deplorabile de detenţie. Şi da, nu e un secret că Moldova în ultimii ani a fost de mai multe ori condamnată la CEDO pentru condiţiile de detenţie din penitenciare. Totuşi, pe Filat şi PLDM, care au păstorit toţi aceşti ani sistemul penitenciar i-a durut într-un loc de aceste condamnări şi de atenţionările venite de la Bruxelles.

Cu orice ocazie, oficialii europeni şi americani ne-au atenţionat că reformele din justiţie trenează la Chişinău şi sunt mai curând mimate. De fiecare dată Filat şi alcătuitorii săi de discursuri le-au şi ne-au uns ochii şi urechile cu tot felul de „greutăţi din drumul integrării europene” şi „ne asumăm continuarea reformelor”. Filat şi PLDM nu doar că n-au fost deranjaţi timp de 6 ani de condiţiile din Penitenciarul 13 în particular şi sistemul penitenciar şi justiţie în general, dar ne-au dat şi nouă asigurări că totul este în regulă. Iată de ce scamatoriile cu victimizarea liderului PLDM îi lasă reci pe oficialii europeni şi americani, ca să nu mai vorbim de societatea moldovenească. Nu e nici măcar de râs, ca să nu mai vorbim de plâns!

Avocaţii lui Baştovoi (şi nu doar ai lui) au scris zeci şi sute de plângeri despre condiţiile de detenţie. Jurnalistul Vadim Ungureanu a savurat plăcerea aflării la Penitenciarul 13 într-o celulă cu interlopi adevăraţi, nu cu medici şi avocaţi, ca în cazul lui Filat. Să se plângă pe fumul de ţigară din celulă ar fi fost prea frumos pentru jurnalist, care era intimidat şi suspus torturii psihice în custodia oamenilor legii, mai ceva ca la libertate.

Despre aceste şi multe alte cazuri Filat şi conducerea PLDM-istă a ministerului Justiţiei cu siguranţă cunoştea, pentru că a fost sesizată, atât oficial, cât şi prin intermediul presei. Cunoştea şi tăcea cu nonşalanţă. Dar poate şi mai mult decât atât, tăcea frecându-şi mâinile de bucurie că în calvarul penitenciarului au ajuns persoanele incomode lor, care aşa se vor cuminţi.

Legea conservării energiei funcţionează perfect şi în cazul lui Filat avem o nouă şi perfectă confirmare. Nimic nu apare din nimic! Filat are parte în celulă de exact condiţiile pe care le-a asigurat el moldovenilor, gestionând 6 ani sistemul penitenciar. Apropos, foarte mulţi moldoveni au parte de condiţii mult mai proaste! Nu doar în penitenciare, dar şi în casele lor, sărace şi reci. Ei n-au furat nimic. Unica lor vină e că s-au lăsat furaţi! La Vamă, Fisc, la Banca de Economii… Nu doar fumatul, dar şi furatul ucide!

Deci, cine e victima, doamnelor şi domnilor??? Mai pe scurt, un călău a ajuns el însuşi pe eşafod. Nu cred că cineva din mulţimea adunată să admire priveliştea inedită este în măsură să verse măcar o lacrimă…

autor: Veaceslav Balacci

You may also like

Comments are closed.

By