SURPRIZĂ! PRO TV Chişinău este deţinut de firme offshore din CURACAO şi BERMUDE

protv-chisinau-sigla

Fără îndoială, noutatea săptămânii trecute la Chişinău a fost intrarea în vigoare a amendamentelor la Codul audiovizualului şi respectiv oficializarea patronilor media din Moldova. Legea privind transparenţa proprietăţilor mass-media a obligat difuzorii privaţi de TV şi radio să plaseze pe site-urile lor lista cu numele proprietarilor şi beneficiarilor, datele privind cota lor de participare la capitalul social, lista membrilor consiliilor de administrare, numele administratorilor, realizatorilor şi producătorilor de programe şi emisiuni. Astfel, patronii media au ieşit din umbra offshore-urilor după care se ascundeau. Nu toţi însă! Surpriza ne-a fost oferită de PRO TV, patronii căruia s-au pierdut prin Curacao şi Triunghiul Bermudelor…

pro patroni

Să fie oare aşa de straşnici patronii PRO-ului, de se tem să iasă la rampă? Au ieşit şi Plahotniuc cu 4 televiziuni şi 3 posturi de radio, şi până acum misterioşii „investitorii germani” Ţopa cu trustul „independent” Jurnal şi alte 4 firme din domeniul media, şi Lucinschi, cu două televiziuni! Şi hoţii de la Banca de Economii Shor şi Cijov (Filat, Caravita) şi-au declarat televiziunile, finanţate cel mai probabil din banii furaţi de la BEM! Chiar şi ruşii de la Moscova şi milionarii din Transnistria şi-au declarat proprietăţile media de la Chişinău!

În această situaţie, de ce şi pe cine ascund cei de la PRO în Curacao şi Bermude? Să fie oare atât de grav ce ascund ei??? Shor cu Filat au fost mai puţin inventivi în furturile de la BEM, operând cu un offshore – două, pe când cei dn spatele PRO s-au ascuns după un lanţ întreg de firme din „ţările calde”!

PRO este una din instituţiile media care pretinde a fi una independentă, dar şi transparentă, care ne vorbeşte mult şi incisiv despre concurenţă loială, transparenţă în finanţarea afacerilor, inclusiv din mass-media şi a băncilor. Dar acum, privite în PROfunzme, ca la emisiunile Lorenei Bogza, chiar posturile lor, PRO TV şi Acasă Moldova sunt deţinute de un lanţ de offshore-uri dubioase, în care se pierd patronii şi beneficiarii reali?! Eu unul am mari dubii că miliardarii americani s-ar juca, cu investiţii microscopice în săraca şi neimportanta Moldova, care nu le aduce niciun profit sau alte satisfacţii. Dar iată altora, mult mai de prin părţile noastre, le-ar fi foarte necesar un asemenea instrument eficient pe piaţa media de la Chişinău, cum este PRO TV!

Ceva pare a fi putred în Danemarca! Nu ne rămâne decât să ghicim în continuare cine se ascunde sub franciza PRO, până când CCA va aplica amendă postului pentru încălcarea legii şi neprezentarea numelui beneficiarului companiei, aşa cum prevede exigenţa legală. Sper ca după aceste somaţii să putem dezlega şi acest ultim mister legat de piaţa TV de la Chişinău, misterioşii patroni ai PRO TV, pierduţi în Triunghiul Bermudelor…

P.S. Aştept încă doi paşi, foarte necesari transparentizării mass-media moldoveneşti. Aceştia ar fi reglementările şi pentru transparentizarea finanţării instituţiilor mass-media din Moldova şi exigenţe identice posturilor TV şi radio şi pentru portalurile de ştiri din internet! Se poate! Şi trebuie! Noi, consumatorii de ştiri avem tot dreptul să ştim cine, cum şi de ce ne informează! Doamne Ajută, Moldova!

autor: Veaceslav Balacci

You may also like

Comments are closed.

By