SCHEMA // Șmecheriile MoldovaGaz, achitate de consumatori

moldovagaz

Procurorii Procuraturii Generale cu suportul ofițerilor de investigații din cadrul Inspectoratului Național de Investigații au efectuat joi percheziții la sediul MoldovaGaz și la ChișinăuGaz, precum și la factorii de decizie de la aceste întreprinderi, inclusiv la domiciliile factorilor de decizie și la directorii întreprinderilor vizate. Totodată, au fost efectuate percheziții la un agent economic și câteva persoane fizice. Descinderile au avut loc în cadrul a două cauze penale pornite în baza a trei articole: depășirea atribuțiilor de serviciu, practicarea activității ilegale de întreprinzător, spălarea banilor în proporții deosebit de mari.

„Aceste scheme au fost deconspirate de ANRE în rezultatul controalelor din 2012, pe marginea cărora Agenția a adoptat cinci hotărâri. Este vorba de achiziții și de comercializarea ilicită a gazului. Se vehiculează că prejudiciile s-ar ridica la câteva sute de milioane de lei. Rapoartele respective au fost expediat Procuraturii încă în anul 2012. Se cunoștea foarte bine care este situația. Numai că, iată, a trebuit să treacă trei ani ca să înceapă careva acțiuni”, a declarat pentru today.md expertul în energetică Sergiu Tofilat.

În ceea ce privește achizițiile, Tofilat a spus că acestea erau făcute prin mai multe companii interpuse, iar prețul era majorat de câteva ori.

Potrivit procurorului Procuraturii Generale, Vitalie Busuioc, cantități mari de gaz erau comercializate și livrate clandestin agenților economici prin intermediul întreprinderilor fondate de Moldovagaz.

”De către întreprinderile fondate de MoldovaGaz erau comercializate cantități de gaz care erau livrate anumitor agenți economici și care nu se regăseau în evidența contabilă a lor. Agenții economici livrau gazul respectiv natural unor întreprinderi sau persoane fizice. Pentru a ascunde urmele infracțiunii există suspiciuni că factorii de decizie ai acestor întreprinderi, bazându-se pe prevederile unei metodologii de calcul a pierderilor tehnologice în rețelele de distribuție, treceau la pierderi sumele calculate pentru gazele naturale. Există suspiciuni că aceste pierderi se reflectau în facturile la gaz și erau achitate de consumatori”, a declarat procurorul Vitalie Busuioc.

Busuioc a mai adăugat că Moldovagaz este bănuită și de achiziții la prețuri umflate pentru anumite piese de distribuție și livrare a gazului de la anumiți agenți economici.

You may also like

Comments are closed.

By