Răspuns la invitația Consiliului de Presă

vlad filat

Astăzi urmează să aibă loc șendința Consiliului de Presă în care membrii forului urmează să discute publicarea pe Moldova24 a informațiilor despre apariția pe un site porno a unei înregistrări cu Vlad Filat și amanta acestuia, ambii implicați, potrivit CNA și PG, în scheme de spălare a banilor din BEM.

Reprezentantul Moldova24 este invitat să participe la lucrările acestei respectate organizații non-guvernamentale.

Nu vom da curs invitației pentru că există bănuieli rezonabile că, în cazul dat, Consiliul de Presă se află în conflict de interese.

Conflictul de interese pe care îl invocăm constă în faptul că unul dintre membrii acestui for, Dumitru Ciorici, a participat la tranzacții învăluite de mister, în urma cărora una dintre importantele instituții media din Republica Moldova a ajuns să fie gestionată de către liderul PLDM Vlad Filat și apropiații acestuia – Unimedia. Există motive rezonabile să credem că Vlad Filat ar fi putut utiliza resurse financiare estorcate din BEM pentru operațiunile de cumpărare ale portalului Unimedia. Astfel, considerăm că, în cadrul acestei ședințe, nu deontologia și jurnalismul de calitate sunt factorii care vor fi luați în calcul de către respectivul personaj, ci faptul că acesta ar putea promova o execuție publică a celor care au scris despre tranzacțiile dubioase ale liderului lor PLDM-ist. Nu vom oferi o asemenea șansă.

În aceeași ordine de idei, Consiliul de Presă este o instituție menită să medieze conflictele din presă. O scrie chiar și statutul organizației:

Consiliul de Presă din Republica Moldova este o structură independentă în raport cu administraţia publică, mediul politic, mediul de afaceri, alte grupuri de interese, care contribuie la responsabilizarea mass-media faţă de consumatorii de media, prin soluţionarea amiabilă a litigiilor dintre publicaţii şi cititori, promovarea jurnalismului de calitate, respectării principiilor deontologice jurnalistice de către publicaţii, agenţii de ştiri sau portaluri informaţionale.

Moldova24 nu sesizează un conflict în cazul știrii despre Vlad Filat și amanta sa. Unicul conflict posibil ar fi între Moldova24 și PornHub, dar din câte cunoaștem, PornHub nu a exprimat careva pretenții. Mai mult ca atât, Moldova24 nu a preluat video, ci a făcut doar trimitere la sursa respectivă, doar pentru a proba existența acestui filmuleț.

Ca să anticipăm anumite întrebări, considerăm oportună apariția acestei știri pe Moldova24, or ea demonstrează o dată în plus apropierea a două personaje ale căror nume apar în dosarul BEM.

Cu respect, Gabriel Călin.

You may also like

Comments are closed.

By