Premierul interimar confuz în legătură cu incidentul din Afganistan

brega

Premierul interimar Gheorghe Brega a convocat în această dimineață o ședință de urgență la Guvern, în legătură cu incidentul din Afganistan, în care a fost implicat un elicopter ce aparține unei companii din Republica Moldova.

Potrivit lui Brega, elicopterul Mi17 1B este un elicopter privat care funcționează sau activează în Afganistan prin contract cu alte firme private în scop umanitar. Este vorba de un elicopter al companiei din RM ”Valan International Cargo Charter”.

”Este vorba de transport avia de pasageri, ajutor umanitar și așa mai departe. Nu este vorba de un elicopter a Organizației Națiunilor Unite. Este clar faptul că la bord s-au aflat 21 de persoane, dintre care 3 persoane sunt echipaj moldovenesc. Și se aflau 18 pasageri afganezi care au activitate în legătură cu alegerile care erau acolo. Elicopterul probabil că a fost doborât de talibani într-o regiune unde se află foarte mulți kirghizi-tadjiși”, a declarat Brega.

Deocamdată, premierul interimar nu a putut oferi informații exacte cu privire la cei trei membri ai echipajului care erau cetățeni ai RM.

”Când a aterizat elicopterul, deci majoritatea pasagerilor erau vii. Talibanii au atacat cu arme de foc și au ucis. Sunt… presupun trei persoane decedate. Informație mai detaliată o să avem ceva mai târziu. Se presupune că este unul moldovean decedat”, a declarat confuz Gheorghe Brega.

Brega a mai adăugat că talibanii i-ar fi luat drept americani fiindcă vorbeau în limba rusă.

Pe marginea incidentului a fost formată o celulă de criză. Mai multe detalii vor fi făcute publice în jurul orei 12.00, iar la ora 10.30, la Aeroport va avea loc o conferință de presă în cadrul căreia va face declarații președintele companiei ”Valan International Cargo Charter”.

Potrivit Publika.md, moldovenii capturaţi sunt Oleg Groza, Mihail Crihan şi Ion Buruiană.

Afghanistan

Reprezentanţii celulei de criză instituită în cadrul MAEIE sunt în contact cu Ambasada Republicii Islamice Afganistan în Republica Moldova cu reşedinţa la Kiev. De asemenea, Ministerul de Externe precizează că, potrivit Autorităţii Aeronautice Civile, compania privată din Republica Moldova opera zboruri în Afganistan conform unui contract cu Guvernul SUA.

Amintim că elicopterul a fost doborât de talibani marți, 24 noiembrie. Potrivit Autorității Aeronautice Civile de la Chișinău, elicopterul a efectuat o aterizare de urgență la 25 km nord de Maymana, în nordul Afganistanului, în timpul unui zbor pe ruta Mazar-i-Sharif — Shaheen — Maymana.

You may also like

Comments are closed.

By