PLDM a dat cu nasul în … „propriul document”

curtea constitutionala

Curtea Constituțională i-a trimis la plimbare pe cei din PLDM și PSRM, pe motiv că nu și-au putut formula coerent gândurile și au comis erori logice în proiectul de lege privind modificarea Constituției.

Având în vedere faptul că PLDM a făcut scandal atunci când Dodon a prezentat documentul, pe motiv că acesta a fost elaborat de verzi, liberal democrații nu au cum să spună acum că nu ei sunt acei care au scris răvașul ilogic. Totuși ar avea o scuză: documentul l-au preluat la indicația lui Filat de la Platforma DA, care era în drept să scrie „Noi Poporul”, pentru că cer același lucru, doar că prin referendum. În acest sens, Unimedia a difuzat o știre care confirmă indirect ipoteza.

Iată ce scrie Curtea Constituțională la acest capitol:

În esenţă, în proiectul de lege se conţine un nonsens, deoarece prevede o contradicţie ininteligibilă privind modul de adoptare, prin consacrarea a două soluţii care se exclud reciproc: calea parlamentară şi cea referendară. Astfel, deşi în titlul proiectului de lege se menţionează „Parlamentul Republicii Moldova”, în calitate de autoritate prezumtivă a adoptării legii pentru modificarea Constituţiei, în Preambulul proiectului de lege se menţionează că aceasta este adoptată de către „popor”: „Noi, poporul Republicii Moldova, exercitându-ne în mod direct suveranitatea naţională […], adoptăm prezenta lege”.

Screen Shot 2015-11-11 at 1.43.05 PM

Screen Shot 2015-11-11 at 1.43.20 PM

You may also like

Comments are closed.

By