Parlamentul ar putea fi DIZOLVAT și în ultimele 6 luni ale Președintelui

curtea constitutionala

Curtea Constituțională s-a expus marți pe marginea sesizării depuse de către deputații PSRM privind dizolvarea Parlamentului. Sesizarea vizează posibilitatea dizolvării Parlamentului în ultimele 6 luni ale mandatului Președintelui, în cazul în care nu a fost învestit un Guvern.

Potrivit concluziei CC, în cazul în care timp de 3 luni Guvernul nu poate fi format, Președintele RM este obligat să dizolve Parlamentul. Astfel, după expirarea termenului de trei luni, Legislativul nu mai are dreptul la alte tentative de formare a Guvernului.

”Eventuala amânare până la expirarea mandatului Preşedintelui Republicii a dizolvării Parlamentului, în condiţiile în care dizolvarea acestuia devine deja certă după expirarea termenului de trei luni, nu are nici o raţiune şi nu este de natură să ajute la soluţionarea şi deblocarea crizei instituţionale. Dimpotrivă, deoarece poate conduce la menţinerea pentru o perioadă de peste şase luni a unui Guvern interimar, ce are capacitate extrem de limitată de acţiune, amânarea dizolvării Parlamentului, în condiţiile în care acesta nu mai are dreptul să formeze un Guvern plenipotenţiar, conduce la prelungirea iraţională şi la agravarea crizei instituţionale”, se spune în concluzia CC.

Hotărârea Curţii Constituţionale este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

You may also like

Comments are closed.

By