Elicopterul capturat în Afganistan // Sunt patru MORȚI, printre care un moldovean, membru al echipajului

elicopter capturat.png8

În urma capturării elicopterulului de către talibani, patru persoane au fost ucise, a anunțat directorul interimar al Autorității Aeronautice Civile Nicolae Buzu în cadrul unei conferințe de presă. Potrivit lui, printre decedați se numără și un cetățean moldovean care făcea parte din echipajul aeronavei. Ceilalți doi membri ai echipajului, la fel, cetățeni ai RM, au fost capturați împreună cu un grup de militari afganezi care se aflau la bordul elicopterului.

”Sunt patru decedați, nu se cunoaște identitatea acestora. În 3-4 ore vom afla care cetățean din RM este decedat. Când au făcut aterizarea forțată toate persoanele aflate la bord erau în viață. Când au ajuns forțele de securitate la locul incidentului au fost găsite patru cadavre”, a spus Buzu.

Cei trei membri ai echipajului, potrivit AAC, sunt:

1. Oleg Groza, anul nașterii 1960, comandat, instructor cu experiență, are 7859 de ore de zbor;
2. Ionel Buruiană, anul nașterii 1982, experiență – 1600 de ore de zbor;
3. Mihail Criga, anul nașterii 1952, inginer de bord și instructor, experiență – 5668 de ore de zbor.

Elicopterul de tip Mi-17-1V al companiei aeriene Valan din Republica Moldovanu făcea parte din misiunea ONU în Afganistan. Elicopterul presta servicii aeriene civile pentru forţele de securitate afgane în baza contractului cu compania AIRCRAFT CHARTER SOLUTIONS pentru principalul contractant al Guvernului Statelor Unite, compania MAG DS Corp, informează Ministerul de Externe.

Potrivit unui comunicat al Autorității Aeronautice Civile, elicopterul companiei aeriene VALAN MI17-1V, număr de înmatriculare ER-MGM, în timpul operării cursei Mazari-Sharif (OAMS) – Camp Shaheen – Maymene în Afganistan a efectuat o aterizare de urgenţă la 25 kilometri nord de Maymene.

Compania Valan are, în total, trei elicoptere în regiune.

Reprezentanţii Celulei de criză instituită în cadrul MAEIE au efectuat demersurile necesare pe lângă Ambasada Republicii Islamice Afganistan în Republica Moldova cu reşedinţa la Kiev, Ambasada SUA şi Ambasada României la Chişinău, precum şi alte state partenere din regiune în vederea obţinerii mai multor informaţii privind situaţia celor trei cetăţeni moldoveni.

Amintim că la bordul elicopterului capturat de talibani se aflau 21 de persoane.

You may also like

Comments are closed.

By