DETALII // Gruparea paramilitară urma să elibereze toți deținuții din penitenciarul de la Bălți

grupare.png8.png

Inspectoratul General al Poliției a făcut publice detalii despre gruparea paramilitară anihilată la Bălți, pe 25 noiembrie. Potrivit șefului interimar al Inspectoratului General de Politie, Gheorghe Cavcaliuc, gruparea, intitulată ”Kotovțî”, avea drept scop formarea unui nou stat pe teritoriul RM, un fel de ”Novorusia”.

Pentru anihilarea grupării au fost mobilizați în jur de 100 de polițiști. În urma descinderilor au fost reținute 13 persoane, 8 dintre care și-au recunoscut vina și au acceptat să colaboreze cu organele de drept.

sed-1_0

Cavcaliuc a menționat că membrii grupării aveau vârstele cuprinse între 24 și 57 de ani, printre care se numără și o femeie. Erau domiciliați în mun. Bălți și doi în Chișinău. Liderul organizației, precum și alți membri au fost anterior atrași la răspundere penală pentru tâlhării, jafuri și alte infracțiuni. O parte din ei au fost în detenție 12 ani. Totodată, trei dintre figuranți aveau dublă cetățenie, a Federației Ruse și a Ucrainei. Unul dintre membri era originar din Donețk și mergea des încolo.

În urma perchezițiilor la domiciliile persoanelor reținute au fost găsite arme, grenade, muniții, uniforme militare, tuburi cu gaze lacrimogene, cuțite, bani, hărți detaliate ale mun. Bălți și Chișinău în care erau menționate instituțiile care urmau a fi atacate. Pe hartă erau încercuite Filarmonica Națională ”Serghei Lunchevici”, Magazinul ”UNIC”, Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, Palatul Republicii, Teatrul Naţional de Operă şi Balet ”Maria Bieșu”, Filiala ”Moldova Agroindbank” de pe bd. Ștefan cel Mare, 182.

Screenshot_10

Screenshot_9

Screenshot_7

Șeful IGP a menționat că membrii grupării urmau să atace Unitatea Militară din Bălți pentru a se înarma după care să atace instituțiile statului. Primul obiectiv era pentenciarul din Bălți de unde urmau să elibereze 400 de deţinuţi, ce urmau a fi implicaţi la atacarea Inspectoratului de poliţie şi a Unității de Carabinieri din același oraș. De asemenea, mai aveau scopul de a jefui oameni de afaceri şi a lua sub control uzinele din nordul ţării. Asemenea acţiuni urmau să fie petrecute în Chişinău şi Găgăuzia.

”Își propuneau să facă un atac armat asupra penitenciarului din mun. Bălți pentru a elibera deținuții. O parte din deținuți urmau să meargă cu ei în grupare. Apoi își propunea să atace baze alimentare pentru a avea provizii și bani. Își propuneau că să ia cu forța tot teritoriul după care să-și numească politicienii, conducătorii statului lor, iar după finisarea acțiunilor militare să rămâne și să țină control asupra RM. Unul din liderii lor spunea că va fi ca scenariul din Donbas. Urmează să stabilim de unde erau ghidate din exterior sau din țară. Aveau un calcul a polițiștilor militarilor din Bălți care migrează, numărul de forțe pe care le are o parte din unități militare din RM unde se păstrează armament. La unul din figuranți erau marcate 5 obiective. Urmează să se stabilească ce urmau să aibă loc pe adresele menționate. Așteptau să primească uniforme militare. Acum două zile, Serviciul Vamal a reținut un lot de uniforme militare”, a declarat Cavcaliuc.

Screenshot_11

Gheorghe Cavcaliuc a mai spus că există probe video, filmate de un polițist sub acoperire care a participat la ”ședințele” grupării.

La moment, toți membrii grupării se află în arest. O parte din ei, 8 la număr, în privința cărora sunt probe incontestabile, vor compărea astăzi, în jurul orei 14.00, în fața instanței din Bălți. Ei urmează să fie puși în arest pentru 30 de zile. Ceilalți membri vor fi duși la judecată, vineri. Dacă va fi dovedită vinovăția, ei riscă pînă la 20 ani privațiune de libertate sau detențiune pe viață.

”Nu sunt stabilite legături cu persoane din lumea politică, organele de drept, politie, procuratură. Nu excludem că aceștia puteau comunica prin canale criptate. În filmulet se vorbește despre foști ofițeri care lucrează cu ei, dar nu sunt ofițeri activi”, a adăugat Cavcaliuc.

You may also like

Comments are closed.

By