DA și PLDM coordonează împreună elaborarea documentelor

images-cms-image-000031749

Misiune imposibilă pentru Curtea Constituţională: stabilirea paternităţii unui plagiat pe care se pare că şi-l „dispută” liderii Platformei DA şi PLDM în tandem cu PSRM. În primele zile ale lunii curente, la Înalta Curte au ajuns două proiecte de Lege privind modificarea Constituţiei. Unul a fost înaintat de CEC, la solicitarea Platformei DA, al doilea este subsemnat de liberal-democraţi şi socialişti. Puse alături, cele două documente seamănă ca două picături de apă, or, în termeni tehnici, ar însemna că au fost „elaborate” prin copy-paste, scrie Deschide.md. 

Cine de la cine a plagiat este greu să înţelegem, mai degrabă se creează senzaţia că au fost scrise ambele în acelaşi timp, dar au fost înregistrate în zile diferite. Să explicăm: după momentul elaborării, vedem că proiectul PLDM figurează cu data de 20 octombrie, pe când cel al Platformei DA, zicea Andrei Năstase, a fost elaborat pe 30 octombrie. La Curtea Constituţională, cel al PLDM+PSRM a ajuns pe data de 3 noiembrie, iar cel al Platformei DA, pe 6 noiembrie, CEC precizând în text că a primit setul de documente de la iniţiatori cu o zi mai devreme.

Dacă am lua în calcul doar aceste observaţii, s-ar părea că Platforma DA „s-a inspirat” de la documentul liberal-democraţilor elaborat cu 10 zile mai devreme. Există însă un indiciu care ne dă peste cap ipoteza: proiectul DA a primit ieri avizul Înaltei Curţi, întrucât a corespuns tuturor prevederilor legale, în timp ce examinarea celui semnat de parlamentarii PLDM şi PSRM a fost respinsă de CC întrucât conţine inadvertențe tehnice, precum expresia „noi, poporul RM…”. Or această expresie se regăseşte în ambele documente, în cazul Platformei DA a fost considerată logică, iar în cazul deputaţilor din cele două fracţiuni – nicidecum.

Deschide amintește că Igor Dodon i-a acuzat azi pe liberal-democraţi că ar fi modificat textul proiectului privind modificarea Constituţiei subsemnat de deputaţii socialişti. Liderul PSRM admite două ipoteze în acest sens: fie „drujii de la PLDM” intenţionat au introdus inadvertențe tehnice ca proiectul să fie respins de CC, fie au încurcat textul proiectului respectiv cu textul pe care l-ar fi scris pentru cei de la Platforma DA.

Detalii: Dodon: Drujii de la PLDM fie au gafat intenţionat, fie sunt neserioşi

Deschide.md a publicat proiectul integral al PLDM şi cel al Platformei DA:

96478

123654

sursa: deschide.md

You may also like

Comments are closed.

By