Audiovizualul din Republica Moldova, controlat de două persoane: Filat și Plahotniuc

cca
Așa numita liberalizare a presei după căderea guvernării comuniste în 2009 nu a dus decât la schimbarea proprietarilor, iar încetul cu încetul, practic toată presa din Republica Moldova s-a concentrat în mâinile și interesele a două persoane – liderul (până recent) al Partidului Liberal Democrat Vlad Filat și omul de afaceri (și prim-vicepreședintele până recent al Partidului Democrat), Vlad Plahotniuc.
O parte din presă a difuzat vineri masiv un material publicat de portalul anticoruptie.md despre faptul că Vlad Plahotniuc deține patru posturi de televiziune și trei de radio. Cele patru televiziuni sunt: Publika TV, Prime TV, Canal 2 şi Canal 3. Posturile de radio: Publika FM, Muz FM şi Maestro FM. Despre faptul că Plahotniuc deține un număr important de instituții de presă se cunoștea demult, mai ales că acesta a recunoscut că deține afaceri în acest domeniu încă în anul 2010.
Pe de altă parte nu se vorbește nimic despre alt imperiu mediatic pe care îl controlează, de facto, Vlad Filat, dar, care, din varii motive, încearcă să ascundă acest lucru.
Este cazul să fie menționate, în primul rând, cele două televiziuni și trei companii de publicitate pe care le deține sau are importante cote părți deputatul PLDM Chiril Lucinschi, cel care, în special în ultimul timp, se arată un mare apărător al șefului său de partid învinuit de corupție și trafic de influență. Lucinschi deține posturile de televiziune TV7 și TNT Moldova, precum și companiile de publicitate Intra Assets SRL, Media Alianța SRL și 50% din Alkasar Media Services SRL. Este de remarcat că, întâmplător sau nu (așa cum se preferă deseori să se spună la Pro TV), în fostul legislativ Lucinschi a deținut și președinția comisiei parlamentare care se ocupa inclusiv de domeniul mass-media.
Postul de radio Vocea Basarabiei este o altă instituție controlată de Filat, mai ales după ce a fost procurată de la foștii proprietari, prin atac raider, după cum acuză unul dintre aceștia, fostul deputat și președinte al Uniunii Jurnaliștilor, Valeriu Saharneanu (http://valeriusaharneanu.com/?p=1216) . Potrivit unor surse, postul a fost înregistrat într-o firmă care avea legături directe cu binecunoscuta companie Caravita. Și,  (din nou) întâmplător sau nu, la începutul acestui an a fost fondată și ”Vocea Basarabiei TV” , adică la scurt timp după dispariția miliardului din sistemul bancar.
De fapt, despre relațiile lui Filat cu mass-media și cum pompa bani (furați de la oameni) în instituțiile media o dovedesc și unele înscrisuri apărute în presă după perchezițiile la domiciliile acestuia: http://deschide.md/ro/news/politic/20158/EXCLUSIV-DOC-Cum-gestiona-na%C8%99ul-Rusu-banii-negri-pentru-Filat-%C8%99i-PLDM.htm
Despre postul de televiziune Jurnal TV și cel de radio Jurnal FM se cunoaște demult că sunt finanțate direct de Victor și Viorel Țopa, cei care se ascund în Germania, după ce au fost condamnați definitiv în Republica Moldova pentru șantaj și delapidări de la Banca de Economii. În primăvară au apărut însă informații despre faptul că Victor și Viorel Țopa și Vlad Filat au bătut palma în privința preluării controlului Jurnalului de către Vlad Filat. Pentru că au fost publicate fotografii după acea întrevedere, Filat a fost nevoit să recunoască faptul că s-a întâlnit în Germania cu Țopa.
Postul de televiziune N4 este de asemenea controlat de Filat, la fel ca Național FM, după cum menționează surse bine documentate. Acestora li se alătură o sumedenie de ziare și portaluri informaționale.
Altfel spus, audiovizualul din Republica Moldova este controlat de două persoane, dintre care patru televiziuni și trei posturi de radio îi revin lui Plahotniuc, iar cinci televiziuni și trei posturi de radio – lui Filat. Iar în ultimul timp se pare că un nou ”media-magnat” încearcă să apară pe piață. Este vorba de Ilan Shor, despre care s-a scris că și-a procurat două posturi de televiziune – Eu TV și Alt TV.

You may also like

Comments are closed.

By