VOTAT! CNA trece în subordinea Parlamentului

parlament

Parlamentul a votat joi un nou proiect de lege care spune că CNA trece din subordinea Guvernului în cea a Parlamentului. Proiectul a fost semnat de un grup de deputați ai Partidului Democrat. Proiectul a primit voturile a 55 de deputați din PSRM, PD și PCRM. Potrivit lui Sergiu Sîrbu, șeful CNA nu poate fi demis pe criterii politice și nu trebuie să dețină mai mult de două mandate.

Trebuie să fie doar un Centru Anticorupție Național, dar nu și teritoriale. Acolo oamenii își fac interesele lor”, a declarat liderul PCRM, Vladimir Voronin.

”De asemenea, în scopul influențelor politice asupra activității CNA, proiectul stabilește reglementări ce țin de modalitatea de exercitare de către Parlament a controlului parlamentar. Astfel, este prevăzut ca directorul CNA poate fi audiat doar în cadrul Parlamentului, comisiilor permanente, comisiilor speciale sau a comisiilor de anchetă, iar deputații nu pot formula directorului Centrului indicații scrise sau verbale, toate interpelările se adresează public în momentul audierii în ședința plenară sau în cadrul ședințelor comisiilor permanente”, a spus deputatul PD, Sergiu Sîrbu.

Noul proiect prevede ca directorul să fie ales și destituit de către Parlament, iar mandatul să fie limitat la cinci ani. Important e ca persoana aleasă să nu fi deținut funcții politice în ultimii doi ani.

sursa: today.md

You may also like

Comments are closed.

By