Streleț: Statul nu mai are conturi la Banca de Economii. Au fost transferate

strelet

În cadrul unui briefing de presă, premierul Valeriu Streleț a declarat că statul și-a trecut conturile de la Banca de Economii la Agroindbank.

„Statul nu mai are conturile la Banca de Economii. Ele au fost transferate la Agroindbank”, a spus prim-ministrul Streleț.

Conturile trezoreriale ale Republicii Moldova au fost mutate la Agroindbank, după ce Banca de Economii va intra în proces de lichidare pe 16 octombrie.

Agroindbank este cea mai mare bancă din Republica Moldova, cu cel mare volum al activelor din sistemul bancar. Potrivit informațiilor băncii, în prezent cel mai mare pachet de acțiuni este deținut de fosta președintă a băncii, Natalia Vrabie – 4,99%, dar care, împreună cu fiii săi, controlează un pachet de 7,5%. În lista acționarilor băncii se mai găsesc compania rusească Evrobalt cu 4,5% și câteva companii din Marea Britanie. Este vorba de Hessond Solution Limited (4,49%), Dresond Invest Limited (4,48%), beneficiar final fiind Emmanuil Grinspun, președintele Congresului Evreesc din Moldova, Simbol Wood Limited (4,41%), beneficiar – milionarul Nicolae Ciornîi, membru al Consiliului de Administrare al băncii, proprietarul grupului AMG Kernel și fost director LukoilMolodva. O altă companie acționară la Agroindbank este Dunlin Invest LTD, cu 3,63% de acțiuni, potrivit today.md.

Printre acționarii băncii mai este compania cipriotă Ayol Development Limited (4%), beneficiarul pachetului fiind Alexandr Heifitz. 4,24% din acţiuni aparţin companiei Multigold Production Limited, beneficiar final fiind Chornobai Victor din Ucraina. Companiile ar fi controlate din umbră de controversatul om de afaceri Veaceslav Platon.

Fondatorul Agroindbank, Grigore Furtună, deține împreună cu familia un pachet de 3,59% din acțiunile băncii, iar Victor Miculeț, președintele CA al băncii deține un pachet de 2,02%. Miculeț este proprietarul Autospace SRL, distribuitorul unic autorizat BMW Group în Moldova.

You may also like

Comments are closed.

By