Primul candidat la șefia BNM și-a depus dosarul

bnm12b0b

Primul candidat la șefia Băncii Naționale a Moldovei și-a depus dosarul la Comisia Specială pentru selecția șefului BNM. Este vorba de Sergiu Iachim, informația a fost confirmată pentru Today.md de Ștefan Creangă, președintele comisiei.

Creangă a precizat că dosarul a fost depus online pe 25 octombrie, iar comisia urmează să-l analizeze.

Sergiu Iachim este economist, actual, manager de riscuri financiare, AG Insurance, Belgia, iar în 2010 a candidat pentru funcția de deputat în Parlamentul de la Chișinău. La rezultatele alegerilor a acumulat 172 de voturi valabil exprimate (0.01%), ceea ce nu i-a permis să depăşească pragul electoral de 2%.

După examinarea dosarelor depuse, membrii comisiei trebuie să prezinte președintelui Parlamentului numele candidatului până pe 6 noiembrie. Ulterior, candidatura urmează să fie supusă votului în plenul Legislativului.

Comisia Specială pentru selecția guvernatorului BNM are în componența sa nouă persoane.

Termenul limită de depunere a dosarelor pentru șefia BNM este 29 octombrie.

BNM a rămas fără șef pe 21 septembrie după ce Dorin Drăguțanu împreună cu prim-viceguvernatorul, Marin Moloșag, au demisionat. Ei au acuzat Guvernul Streleț de presiuni asupra băncii centrale. Demisia celor doi a venit cu o zi înainte de venirea misiunii FMI, care avea mandatul de a semna un acord de finanțare cu Republica Moldova.

sursa: today.md

You may also like

Comments are closed.

By