PLDM, pe urmele Platformei DA

a

Fracțiunea PLDM a declarat într-un briefing de presă că a semnat o inițiativă de modificare a art. 78 din Constituție privind alegerea șefului statului prin vot direct de către cetățeni.

”Mecanismul de alegere a șefului statului este incomplet. Susținem modificarea Constituției cu o treime din deputați și am semnat o inițiativă în acest sens. Facem apel la toți deputații să susțină modificarea Constituției”, a declarat Tudor Deliu, deputat PLDM.

Inițiativa PLDM este una populistă deoarece mai mult ca sigur nu va acumula numărul necesar de voturi. Ba mai mult fracțiunea repeta greșelile Platformei DA cu inițiativa de a o înainta la funcția de președinte pe Maia Sandu.

Platforma DA optează pentru alegerea de către cetățeni a șefului statului, acțiune care este la fel de populistă ca și cea a fracțiunii PLDM în condițiile în care platforma optează pentru modificarea Constituției prin referendum.

Alexandru Tănase, președintele Curții Constituționale declara: ” Constituţia noastră nu permite ca să fie modificată prin referendum”.

Alexandru Tănase a declarat că salută protestele din centrul capitalei, dar, pentru a putea să se facă schimbări, este necesar de schimbat mai întâi sistemul electoral. „Este bine că protestează, dar ar trebui mai întâi să se asigure că viitoarele alegeri vor putea aduce schimbarea. Sunt sigur că rezultatul scrutinului din noiembrie 2014 nu reprezintă opţiunea integrală a electoratului”, a declarat Tănase.

 

You may also like

Comments are closed.

By