Ce acuzații i se aduc fostului premier, Vlad Filat // DOC

filat333

Liberal-democratul Vlad Filat a fost lipsit, joi, de imunitate. Ridicarea imunității de deputat a fost solicitată de procurorul general, Corneliu Gurin pentru ca Filat să fie pus sub învinuire. Vlad Filat este acuzat că ar fi sustras prin diferite scheme 250 de milioane de euro de la Banca de Economii. Conform sesizării înaintate către președintele Parlamentului, liderul PLDM, făcând uz de imunitatea parlamentară, ar fi distrus unele probe și ar fi influențat martorii în dosarul BEM. Totodată, Filat este bănuit că în perioada când era prim-ministru (2010-2013) a extorcat și primit de la omul de afaceri Ilan Shor bunuri, servicii și bani în valoare de 60 de milioane de dolari, iar în 2013-2014 a pretins de la Shor alte bunuri și servicii, estimate la 190 de milioane de dolari.

Vedeți mai jos o parte din sesizarea procurorului general privind ridicarea imunității lui Vlad Filat: (sursă foto: deschide.md)

doc filat

doc filat.jpg9

La moment, Vlad Filat se află în izolatorul CNA, fiind reținut pentru 72 de ore. Amintim că în dosarul BEM mai sunt reținute alte patru persoane apropiate liderului PLDM: Vladimir Rusu (nepotul și fondatorul companiei Caravita), Ion Rusu (gestionarului de facto al companiilor Caravita, nașul și cumnatul lui Vlad Filat), Tatiana Roșioru (directorul financiar) și Igor Cijov (unul dintre administratori). Acum câteva zile, nașul lui Filat a recunoscut că, având intenţia de a camufla provenienţa a 2 800 000 de euro, sustrase de la BEM, a efectuat tranzacţii fictive cu alte companii în vederea rambursării mijloacelor financiare creditate. Schemele, prin intermediul cărora au fost spălaţi banii, au vizat zeci de firme autohtone, dar şi din zona off-shore.

Dosarul Caravita reprezintă o parte din investigaţiile legate de fraudele de la Banca de Economii. În gestiunea procurorilor se află încă două cauze penale ce vizează delapidările din sectorul financiar bancar, iar în procedura CNA – 15 dosare privind acordarea creditelor neperformante de către Banca Socială, Banca de Economii și Unibank.

You may also like

Comments are closed.

By