BNM ar putea avea un nou guvernator pe 6 noiembrie. Cine sunt potențialii candidați

bnm12b0b

Banca Națională a Moldovei ar putea avea un nou guvernator pe 6 noiembrie, potrivit deciziei Comisiei Speciale, care a decis că într-o lună candidatul la șefia băncii centrale trebuie să fie prezentat în Parlament, notează today.md.

”De pe 9 octombrie, timp de 20 zile, candidații la funcția de Guvernator al BNM vor prezenta actele pentru a candida la șefia băncii centrale. Candidatul selectat trebuie sa fie prezentat în fata Parlamentului pe data de 6 noiembrie curent”, se arată în declarația Comisiei Speciale.

Tot pe 9 octombrie Comisia Specială a aprobat și regulamentul de selectare a candidatului la conducerea BNM. Printre criterii se numără independența politică a persoanei, studii în domeniul finanaciar-bancar și experiență de muncă.

Se vehiculează că printre potenţialii candidaţi la conducerea BNM sunt bancheri cunoscuţi – Leonid Talmaci (preşedintele Moldindconbank), Serghei Cebotari (preşedintele Moldova Agroindbank), Natalia Politov-Cangaş (preşedintele Victoriabank), precum şi Dumitru Ursu (fost vuceguvernator al BNM), Veaceslav Negruţa (fost ministru al Finanţelor), Veronica Bacalu (ex-viceguvernator al BNM, în prezent înalt funcţionar al FMI), Lilia Burunciuc (ex-viceguvernator al BNM, în prezent înalt funcţionar al Băncii Mondiale), Maia Sandu (fost ministru al Educaţiei şi fostă angajată a Băncii Mondiale).

Dorin Drăguțanu împreună cu prim-viceguvernatorul, Marin Moloșag, au demisionat pe 21 septembrie. Ei au acuzat Guvernul Streleț de presiuni în adresa băncii centrale. Demisia celor doi a venit cu o zi înainte de venirea misiunii FMI, care avea mandatul de a semna un acord de finanțare cu Republica Moldova.

You may also like

Comments are closed.

By