A omorât un bebeluș, dar a fost lăsată să practice medicina

BFB-Sick-baby-temp

Procuratura raionului Ştefan Vodă a demonstrat vina unei asistente medicale de încălcare din neglijenţă a regulilor şi metodelor de acordare a asistenţei medicale, care a cauzat decesul unui copil.

Cazul a avut loc pe 31 ianuarie 2014. O localnică a telefonat la oficiul medicului de familie din satul Răscăieţi. Femeia i-a spus asistentei medicale pediatrie că fetița sa are febră. Contrar prevederilor legale, asistenta medicală nu a înregistrat solicitarea în registru și a mers la chemare abia peste 4 ore. Între timp, starea de sănătate a fetiţei se agravase. În seara aceleiaşi zile, femeia a telefonat din nou asistenta medicală pentru ajutor. Aceasta i-a injectat copilului soluţie de 0.7 „Dexamitazon”, iar, peste cîteva minute, fetiţa, de doar 2 luni, a decedat.

Raportul de expertiză medico-legală a arătat că fetiţa a murit în urma insuficienţei respiratorii, condiţionată de pneumonia interstiţială, cu bronşită catarală-descuamativă obstructivă acută ca urmare a infecţiei respiratorii acute. Asistenţa medicală acordată copilului a fost tardivă (peste 4 ore după prima solicitare a părinţilor). Conform documentaţiei medicale prezentate, asistenta medicală a evaluat insuficient starea generală a copilului, nu a anunţat medicul de familie despre datele vizitei la domiciliu a pacientului – vizita medicului de familie la domiciliu fiind obligatorie în astfel de cazuri.

Recent, pentru cele incriminate de procurori instanţa a condamnat-o pe asistenta medicală la 6 luni închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe un termen de probă de 1 an, fără privarea de dreptul de a activa în domeniul medicinii. Procuratura anunţă că va contesta sentinţa Judecătoriei Ştefan Vodă sub aspectul aplicării în privinţa inculpatei inclusiv şi a pedesei complementare – privarea de dreptul de a practica medicina.

You may also like

Comments are closed.

By