12 C
Chișinău
Sunday, April 18, 2021

UPDATE // Poliția de Frontieră: Jurnaliștii Livenews nu au putut justifica scopul sosirii în RM (COMUNICAT)

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

UPDATE: 14:41 // Potrivit unui comunicat difuzat de Poliția de Frontieră, în dimineața zilei de 7 septembrie 2015, pe Aeroportul Internațional Chișinău au fost identificați 3 cetățeni străini care nu au întrunit condițiile necesare pentru a li se autoriza trecerea frontierei de stat în Republica Moldova.

Toți trei sunt cetățeni ai Federației Ruse, cu vârstele cuprinse între 25 și 36 de ani. Ei au sosit în Republica Moldova cu ruta Moscova-Chișinău, doi au aterizat la ora 00:30, iar altul la ora 10:00.

„În timpul controlului, polițiștii de frontieră au avut suspiciuni referitor la scopul aflării persoanelor pe teritoriul țării, fapt pentru care aceștia au fost supuși controalelor amănunțite, în urma cărora în bagajele persoanelor au fost depistate echipamente fotografice și legitimațiile de jurnalist”, se spune în comunicat.

Inițial, cetățenii străini au declarat că au sosit în RM în scop de vizită privată, însă mai târziu aceștia au afirmat că intenționează să realizeze materiale video despre protestul organizat în Piaţa Marii Adunări Naţionale din or. Chișinău.

„Din motiv că cetățenii străini nu deţineau documente care justifică scopul intrării, respectiv legitimaţie de acreditare pe teritoriul Republicii Moldova și nu au putut justifica scopul sosirii, Poliția de Frontieră nu le-a autorizat intrarea pe teritoriul țării. În temeiul lit. a) alin. (1) art. 8 al Legii nr. 200 din 16.07.2010 privind regimul străinilor în Republica Moldova, având la bază prevederile lit. c) alin. (1) art. 6 din Legea menționată, prevederi ce reglementează intrarea cetăţenilor străini pe teritoriul Republicii Moldova, vis-a-vis de persoanele în cauză a fost luat decizia de li se refuza intrarea în Republica Moldova. Astfel, angajații instituției de frontieră au acționat în strictă conformitate cu prevederile actelor normative și legislative care reglementează activitatea Poliției de Frontieră”, conform aceluiași comunicat.

12:00 O echipă de filmare a postului de televiziune rusesc LifeNews a fost reținută pe Aeroportul Internațional Chișinău, potrivit portalului Lifenews.ru. Sursa menționează că jurnaliștii au venit în Republica Moldova pentru a reflecta protestul din 6 septembrie, din Piața Marii Adunări Naționale, organizat de Platforma „Demnitate și Adevăr”, însă nu au fost lăsați să intre pe teritoriul RM.

Jurnaliștii Alexei Kazannikov și Natalia Kalîșeva se află de mai bine de 10 ore pe Aeroportul Chișinău. Cei doi afirmă că au fost rugați să completeze declarația vamală, după care bagajele acestora au fost supuse perchezițiilor. Kazannikov a menționat că în timpul verificării bagajelor, i-a fost luat cardul de memorie pe care avea înregistrat un reportaj. Polițiștii de frontieră au motivat prin faptul că informația conținută în materialul video este interzisă pe teritoriul Republicii Moldova.

Contactat de Moldova24, serviciul de presă al Poliției de Frontieră a RM a declarat că jurnaliștii nu au fost lăsați să intre în Moldova pe motiv că nu aveau legitimații de acreditare. În același timp, Poliția de Frontieră respinge acuzațiile și afirmă că nu le-a fost luat niciun obiect personal.

Totodată, potrivit reporterilor blocați pe Aeroport, reprezentanții companiei Air Moldova i-ar fi anunțat să-și procure bilete pentru cea mai apropiată cursă spre Moscova. Cheltuielile urmează a fi suportate de jurnaliști.

„Ni s-a explicat că pașapoartele le vom primi abia la Moscova. Dar se poate să procuri bilet fără niciun fel de acte? Mă îndoiesc. Ni s-a dat doar o listă unde sunt enumerate câteva puncte prin care nu putem intra în Moldova”, a mai spus Kazannikov pentru Livenews.ru.

Mai mult, jurnaliștii se plâng că au acces limitat în zona de tranzit unde se află la moment. Aceștia sunt monitorizați mereu de serviciul de securitate și nu li se permite să iasă în emisie directă.

Totodată, ei spun că au fost amenințați că vor fi trimiși în Ucraina. Natalia Kalîșeva fiind anterior, deportată de la Kiev din „motive inventate”.

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img