Un medic din Telenești acuzat de malpraxis: A lăsat o mămică fără uter, col uterin și rinichi

spital

Procuratura raionului Teleneşti a reluat urmărirea penală în privinţa şefei Secţiei obstetrică a spitalului raional. Aceasta este acuzată de încălcarea din neglijenţă a regulilor şi metodelor de acordare a asistenţei medicale în timpul primirii unei naşteri.

Cazul a avut loc pe 25 ianuarie 2012, în secţia maternitate a Spitalului raional Teleneşti. O pacientă a fost internată în a 39-a săptămînă de sarcină. Ca urmare a manipulaţiilor medicilor în timpul naşterii premature, fătului i-a fost fracturată clavicula, iar mama a suferit complicaţii. Ea a fost supusă mai multor intervenţii chirurgicale, în rezultatul cărora i-a fost înlăturat uterul şi colul uterin, iar ulterior i-a fost extirpat şi un rinichi.

Procuratura din Teleneşti a pornit o cauză penală. Medicul care primise naşterea a fost recunoscut în calitate de bănuit de comiterea malpraxisului. În urma expertizei medico-legale, în 2012, experţii Centrului de Medicină Legală de la Chişinău au constatat că nu există culpa medicilor care au primit naşterea. Aceeași concluzie a fost menţinută şi în cadrul expertizei medico-legale repetate, din ianuarie 2014, efectuate tot la Chişinău. Astfel, în lipsa probelor care ar fi indicat asupra vinovăţiei medicului, acesta a fost scos de sub urmărire penală.

Pentru elucidarea cazului, în anul 2014, procurorii au apelat la medicii legişti de la Institutul Naţional de medicină legală „Mina Minovici” din Bucureşti, România. Experţii români au ajuns la concluzia că s-a greșit atunci când nașterea a fost primită pe cale naturală, deşi era necesară intervenţia cezariană.

După expertiza efectuată în România, procurorii au dispus reluarea urmăririi penale în privinţa medicului. Femeia este recunoscută în calitate de învinuită de încălcarea din neglijenţă a regulilor şi metodelor de acordare a asistenţei medicale, pentru care legislaţia prevede pînă la 3 ani închisoare cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani.

You may also like

Comments are closed.

By