Streleț s-a făcut că plouă

strelet_90321800

Premierul Valeriu Streleț, care a venit cu o reacție rapidă la anunțul făcut de guvernatorul Băncii Naționale Dorin Drăguțanu că își dă demisia, i-a adus noi acuzații acestuia, dar s-a făcut să uite de propriile erori pe care le-a comis în ultimul timp și care, se pare, au afectat stabilitatea monetară.

Streleț i-a reproșat lui Drăguțanu perioada în care a decis să demisioneze, adică în ajunul negocierilor cu FMI, deși acum câteva săptămâni când îi cerea în mod deschis demisia, tot era înainte de negocierile cu FMI. Să o spunem pe șleau, dacă Drăguțanu ar fi făcut acest pas atunci, era cu mult mai grav, pentru că Misiunea FMI chiar nu ar fi avut ce căuta la Chișinău. În schimb acum, când detaliile au fost stabilite, negocierile pot avea loc și dacă Guvernul Streleț va da dovadă de calități de negociator, poate chiar vor fi și cu efect.

Cel mai interesant este că Streleț la briefingul său s-a făcut a uita de propriile declarații hazardate, cele prin care amenința populația că în scurt timp dolarul ar putea să coste și 40 de lei. Reacția pieței la aceste declarații nu au întârziat să apară, iar în doar aproximativ o săptămână leul a mai pierdut cam 10% în raport cu dolarul, asta chiar dacă Streleț a încercat ulterior să dreagă busuiocul spunând că nu a fost înțeles corect.

La fel a făcut-o și în cazul declarațiilor referitor la unele prevederi ale contractului cu compania Kroll. Detalii care în mod normal nu ar fi trebuit făcute publice. Atunci nu poți să nu te întrebi – Valeriu Streleț nu știe ce vorbește, sau o face intenționat, având interese ascunse. Luni, guvernatorul Drăguțanu a sugerat că informațiile despre negocierile cu Kroll ar putea fi scoase intenționat în public pentru a tărăgăna, sau chiar împiedica încheierea contractului cu această companie și, respectiv, a finalizării investigațiilor.

S-a tot vorbit despre cine ar fi stat în spatele miliardului furat, iar investigațiile duc tot mai aproape de persoana respectivă, care, după cum se știe, îl controlează și pe premierul Streleț. Întrebarea este: Premierul Streleț a depus jurământul să lucreze pentru binele țării, sau pentru binele celui care a adus această țară la sapă de lemn?

Gabriel Călin

foto: publika.md

You may also like

Comments are closed.

By