România va oferi RM un împrumut de 150 de mln de euro. Ponta: Nu este o afacere, ci un ajutor

ponta strelet

Republica Moldova va primi 150 de mln de euro din partea României. Este vorba despre un împrumut rambursabil oferit pentru o perioadă de 5 ani. Anunțul a fost făcut de către premierul român, Victor Ponta după ședința comună a Guvernului României și cel al RM.

”Este o perioadă dificilă prin care trece RM din punct de vedere financiar și bugetar. Este de datoria și puterea României ca într-un moment dificil să fim primii să vă sprijinim și să vă dăm acest împrumut rambursabil în condiții extrem de avantajoase. Această asistență financiară se va acorda cu o dobândă egală cu cea plătită de România în momentul împrumutului pe piața internațională, de 1,5 la sută. România nu pierde, nu câștigă. Nu vedem acest lucru ca pe o afacere, îl vedem ca pe un ajutor pe care îl dai celui mai apropiat prieten. Vom propune proiectul de lege către Parlamentul României”, a declarat Ponta.

„Apreciem decizia politică, hotărârea politică de a acorda Republicii Moldova un ajutor financiar rambursabil, o asistenţă financiară rambursabilă pe un termen de 5 ani cu debursarea în anul curent a 60 de milioane de euro, în condiţii avantajoase, așa cum a menţionat şi domnul Prim-ministru Ponta, cu menţiunea că RM nu intenţionează să consume aceşti bani pe domenii neproductive. Noi avem intenţia să reanimăm proiecte investiţionale, care au fost temporar suspendate, pe motivul absenţei suportului bugetar de la partenerii de dezvoltare pe care contam atât de mult, în contextul unor anumite perioade de instabilitate politică şi condiţionări de reforme”, a spus premierul moldovean Valeriu Streleț.

Ședința comună a Guvernelor celor două state a avut loc astăzi, la Constanța, România.

You may also like

Comments are closed.

By