REACȚIA lui Timofti în legătură cu protestele din țară: Nu voi demisiona

timofti

Într-un mesaj publicat pe pagina Președinției, șeful statului Nicolae Timofti amintește despre situația economică și socială dificilă din RM, situația dramatică din sectorul financiar bancar, criza din regiune, embargourile comerciale, instabilitatea guvernamentală. Toate, afirmă președintele, au amplificat nemulțumirile oamenilor care au ieșit să protesteze în Piața Marii Adunări Naționale. În același mesaj, Timofti declară că manifestația de pe 6 septembrie, organizată de Platforma DA, este un exercițiu democratic.

”Este important ca ideile unei platforme sociale să nu fie folosite și deturnate în alte scopuri decât cele declarate, ceea ce ar fi regretabil și nu ne-ar ajuta în calea noastră spre o comunitate dreaptă și echitabilă.
Împărtășesc multe din îngrijorările exprimate de cetățeni. Regret că s-a ajuns în situația de față, când oamenii sunt nevoiți să protesteze în stradă. Ca om al legii, am stăruit întotdeauna ca dreptatea să se facă în cadru instituțional”, a declarat președintele.

Nicolae Timofti afirmă că de vină ar fi ”slăbiciunea” unor instituții abilitate să intervină pentru a aplica legea. Șeful statului face referire la ineficiența Băncii Naționale, Comisiei Naționale a Pieței Financiare, Procuraturii Generale, Centrului Național Anticorupție, instanțelor de judecată.

”La Consiliul Suprem de Securitate am abordat nu o singură dată chestiunea devalizării unor bănci cu probleme. S-au făcut recomandări precise către Parlament, Guvern, Serviciul de Informații și Securitate, Procuratură, Banca Națională, Comisia Națională a Pieței Financiare, Ministerul de Interne, și alte instituții, în vederea prevenirii și remedierii unor probleme majore financiare de securitate națională.

Am discutat personal în câteva rânduri cu guvernatorul Băncii Naționale, căruia i-am cerut explicații pentru acțiunile și inacțiunile instituției pe care o conduce. Ca o paranteză, sunt mirat că domnul guvernator mai este în funcție, ca și întreaga administrație a BNM, dar amintesc că demiterea sa nu este prerogativa președintelui.

Am sesizat instituțiile statului și cu privire la alte decizii îndoielnice care s-au luat în ultimii ani, cum ar fi acea de concesiune, care ridică mari probleme de securitate națională, a Aeroportului Internațional Chișinău către o firmă privată condusă de persoane dubioase. Am dispus acum să fie puse la dispoziția opiniei publice scrisorile pe care le-am expediat instituțiilor statului și în care sunt atestate îngrijorările la care mă refer”, se spune în declarația președintelui în care menționează că mereu a fost la curent cu ceea ce se întâmplă în RM.

Cât privește demisia sa, Nicolae Timofti a declarat că nu va demisiona pe motiv că ”o asemenea decizie ar aduce instabilitate Republicii Moldova”. ”Am venit în această funcție pentru a pune capăt unei perioade de instabilitate care a durat doi ani și jumătate, și nu accept să fiu generatorul unei alteia de acel fel. Trebuie să înțelegem că de un eventual haos în Republica Moldova vor profita neîntârziat acele forțe interne și externe care au acționat permanent în toată istoria recentă pentru destabilizarea țării noastre și pentru transformarea ei într-o gubernie. Instabilitatea pe care și-o doresc aceste forțe ostile Republicii Moldova ar îngreuna dezvoltarea țării noastre pe un termen nedefinit. Pericolul este astăzi mai mare ca oricând ca țara noastră să fie deviată de la cursul său firesc de dezvoltare, spre integrarea în Uniunea Europeană”.

În declarație se mai menționează că instituția prezidențială analizează revendicările protestatarilor și va întreprinde măsurile care se impun.

”Voi prezenta în viitorul apropiat în Parlament, în conformitate cu prevederile constituționale, un mesaj în care voi face referire la principalele probleme ale națiunii, urmând să formulez obiectivele care, în opinia mea, trebuie stabilite pentru depășirea situației complicate în care ne aflăm”, a conchis șeful statului.

You may also like

Comments are closed.

By